Tuet helpottavat kalastajan arkea
Porvoossa sijaitseva Milkari Oy ei ole tyypillinen rakennusfirma, sillä sen toimintaan kuuluu myös kaupallinen kalastus.
Firman toimitusjohtaja Ari Toivoniemi on rakennustöiden ohessa kalastanut ammatikseen jo pari vuosikymmentä, ja viime vuosina hän on ollut 1. luokan ammattikalastaja. Haastattelimme yrityksen kirjanpidosta ja muista paperitöistä vastaavaa kalastajan tytärtä, Milka Toivoniemeä. Hänkin on muutaman kerran talviverkoilla käynyt, vaikka ei kalastajan urasta haaveile.
– Hydrokopterin kyydissä olen ollut myös, koska se on laitteena jo sen verran hurjan näköinen, Milka naurahtaa
Ari pyytää pääasiassa verkoilla kuhaa, haukea ja ahventa. Kalaa myydään sekä porvoolaiseen kalataloon että suoramyyntinä toimipisteeltä. Paikallisten keskuudessa sana on levinnyt, ja asiakaskunta on uskollista.
– Kaikki kala menee mitä saadaan, ja enemmänkin menisi, Milka kertoo.
EMKR-tuella tehdyt investoinnit helpottavat arkea
Kalastusta on rakennustöiden ohessa haluttu lisätä, ja Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tuet ovat olleet tässä apuna. Tukimahdollisuuksista he lukivat ensin Suomen ammattikalastajaliitto ry:n jäsenpostista, ja alkuvuonna 2017 EMKR-tiedotustilaisuudessa Ari oli saanut lisää tietoa aiheesta. Neuvoja kuultiin myös silloiselta kalatalouden verkostokoordinaattorilta. Tukea on saatu talviverkoilla käymistä varten moottorikelkkaan, sekä saaliin säilömistä varten jäähilekoneeseen. Tulevaisuudessa tukea hyödynnetään mahdollisesti myös trukkiin ja pienkuormaajaan hankintaan. Näitä käytettäisiin saaliin rahtaamiseen veneiltä toimitiloihin, kun ilman koneellista apua työ on melkoisen fyysistä – ja itse kalastajakin alkaa vanha olla.
– Aluksi tuen hakeminen oli todella hankalaa kaikkine liitteineen, mutta muutaman hakemuksen jälkeen alkaa hakeminen olla jo helppoa. Vaikka välillä meinaa mennä hermot, niin loppujen lopuksi on kyseessä merkittävistä tukisummista, ja siksi se on vaivan arvoista, Milka toteaa
Oman saaliin jalostusta on myös mietitty, mutta vielä on pysytelty perinteisessä raa’an kalan myynnissä. Rakennusfirman pyörittäminen vie paljon aikaa, mutta ajatus kokonaan kalastajaksi siirtymisestä on ollut haaveissa. Milkari Oy:n kalastuksen tulevaisuuden Milka näkee valoisana, mutta ei voi kaikille ammattia suositella:
– Pitää olla intohimoa hommaan, että jaksaa kalastaa ammatikseen. Kyseessä on myös todella fyysinen laji. Ammattikalastus taitaakin olla monille elämäntapa. Isänikin olisi varmaan kaikki päivät mieluusti merellä, jos rakennusfirman pyörittäminen antaisi myöten.
Milkari Oy:n hankkeet lyhyesti:
Päätökseen saadut hankkeet
- Moottorikelkka talvikalastusta varten
- Jäähilekone kalatalouteen
- EMKR-tuki yhteensä 3326 euroa
- Yksityisen rahan osuus yhteensä 4392 euroa
Käynnissä olevat hankkeet
- Trukki ja nosturi
- Pienkuormaaja kalatalouteen
- EMKR-tuki yhteensä 21 514,00 euroa
- Yksityisen rahan osuus yhteensä 32 272,00 euroa
Kaikki hankkeet ovat saaneet tukea toimenpiteestä ”saaliin arvon lisääminen (art. 42; 44.1.e)”.