Kalajauheesta uusi ratkaisu kotimaiseen kalatalouteen

Suomen kalataloudessa on jo pitkään etsitty ratkaisuja sille, miten niin sanottuja vähäarvoisia kalalajeja, kuten lahnaa, voitaisiin hyödyntää tehokkaammin.
Blue products 3.0-ohjelman uusin tutkimus tuo tähän keskusteluun konkreettisen vaihtoehdon: lahnan sivuvirroista valmistetun laadukkaan kalajauheen. Tutkimuksen vastuuhenkilönä toimii Luken erikoistutkija Jaakko Hiidenhovi, jonka mukaan kyseessä on sekä ympäristön että talouden kannalta merkittävä avaus. Lahnaa nousee vuosittain suuria määriä, mutta sen käyttöaste elintarvikkeena on yhä vähäinen. Samalla syntyy merkittäviä määriä sivuvirtoja, kuten ruotoja, nahkaa ja päitä, jotka usein jäävät hyödyntämättä. Näistä voidaan kuitenkin valmistaa ravinteikasta kalajauhetta, joka soveltuu muun muassa elintarvike- ja rehuteollisuuden käyttöön.
– Kalajauhoon verrattuna kalajauheen valmistusprosessi on yksinkertaisempi, ja siihen liittyvät vaatimukset ovat lievemmät, Hiidenhovi toteaa.
Kalajauheen tuotanto tukee vihreää siirtymää
Kalajauheen valmistus on linjassa myös Suomen kalatalouden pitkän aikavälin vihreän siirtymän tavoitteiden kanssa. Vuoteen 2050 ulottuvassa tiekartassa korostetaan, että tulevaisuuden keskeisiä painopisteitä ovat resurssitehokkuus, sivuvirtojen hyödyntäminen ja kalastuksen ympäristökuormituksen pienentäminen.
Kalajauheella on useita merkittäviä hyötyjä, jotka tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon erityisesti sivuvirtojen hyödyntämisessä.
– Suuren proteiinipitoisuutensa ansiosta kalajauhe sopii niin elintarvikkeiden, rehujen kuin lemmikkieläinruokien raaka-aineeksi. Kuivan jauheen varastointi ja logistiikka on helpompaa kuin tuoreen kalan, Hiidenhovi kertoo.
Kalajauheen tuotantoa voidaan myös harjoittaa hajautetusti, mikä mahdollistaa paikallisen jalostuksen rannikkoalueilla ja tukee uuden, pienimuotoisen liiketoiminnan syntymistä maaseudulle.
Teknologiaa ja investointeja tarvitaan
Kalajauheen tuotanto ei kuitenkaan synny itsestään. Tarvitaan investointeja kuivaus- ja jauhamisteknologiaan sekä käytännön kokeiluja tuotantoprosessien kehittämiseksi. Tutkimuksessa korostetaan, että tuotannon on oltava kustannustehokasta, skaalautuvaa ja elintarviketurvallisuuden kriteerit täyttävää. Kustannustehokkuutta ja kannattavuutta edistää yksinkertaisen prosessin lisäksi se, että sivuvirrat hyödynnetään kalajauheeseen kokonaan. On tärkeää kehittää myös liiketoimintamalleja, joissa hyödynnetään kalastajien, jalostajien ja rehuteollisuuden välistä yhteistyötä. Yhteinen arvoketju voi parantaa kaikkien osapuolten kannattavuutta, Hiidenhovi muistuttaa.
Hiidenhovi arvioi, että kalajauheen mahdollinen rooli osana laajempaa arvoketjua on merkittävä.
– Se voisi hyvin toimia osana kalasivuvirtojen hyödyntämisen kokonaisuutta, jossa kalajauhetta käytetään erilaisissa käyttötarkoituksissa, kuten elintarvikkeissa, rehuteollisuudessa tai teknisissä tuotteissa. Vientimahdollisuuksiakin voisi syntyä erityisesti jatkojalosteiden kautta, joissa kalajauheen avulla tuotteeseen saadaan lisäarvoa, hän toteaa.

Kuva: Kalajauheen tuotantoprosessi.
Teksti: Bertills & Jung
Kuvat: Jaakko Hiidenhovi, Luke
Artikkeli on osa innovaatio-ohjelmien toista uutiskirjettä 2025. Voit tilata uutiskirjeen tästä linkistä!