Blue Products

Blue Products 3.0 – Uusien tuotteiden kehittämisohjelma

Ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.

Blue Products 3.0 – Uusien tuotteiden kehittämisohjelma

Ajankohtaista Blue Products -ohjelmassa

Tavoitteet

Ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.

Ohjelman toteuttajat

  • Aktion Österbotten (hallinnoija)
  • Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
  • Turun yliopisto
  • Luonnonvarakeskus
  • Österbottens Fiskarförbund (koordinoija)

Ohjelman painopistealueet ja niiden keskeiset tavoitteet:

Kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun

  • Analysoida keskeisten elintarvikkeeksi ja rehuksi tarjottujen kalojen laatua ja soveltuvia laadun parantamiskeinoja
  • Parantaa kuluttajalle tarjotun kalan laatua
  • Lisätä laadultaan elintarvikkeeksi kelpaavan kotimaisen kalan määrää

Kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen

  • Parantaa kalateollisuuden prosessien tehokkuutta ja tuotteiden laatua
  • Lisätä uusien lajien ja raaka-ainevirtojen käyttöä elintarvikkeiden ja rehujen raaka-aineena
  • Auttaa kotimaista kalasektoria löytämään uudenlaisia tuotekonsepteja erilaisille kuluttajaryhmille

Kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen

  • Skaalata arvojakeiden tuotantoprosesseja kohti tuotantomittakaavaa
  • Kehittää arvojakeiden ominaisuuksia ja mallituotteita kaupallistamista varten
  • Auttaa kotimaisten arvoketjujen rakentamista ja kala-alan ulkopuolisia yrityksiä hyödyntämään arvojakeita erilaisissa tuotekonsepteissa (esim. elintarvikkeet, lemmikkiruuat, ravintolisät, kosmetiikka)

Verkostomaisen yhteistyön kehittäminen

  • Konsortio laajentaa jatkuvasti verkostoaan esittämällä tuloksia avoimesti ja aktiivisesti, tavoitteena tutkimustiedon jalkauttaminen mahdollisimman tehokkaasti
  • Nykyisiä kansainvälisiä verkostoja vahvistetaan ja tunnistetaan uusia kansainvälisiä yhteistyötahoja
  • Edistetään rahoituksen saantia yritysten hakemiin kalan tuotekehityshankkeisiin, joissa BP:n tutkijoita on mukana

Millaisia toimia on alkuvaiheessa suunniteltu

  • Kartoitetaan keskeisten yritysten ajankohtaiset kehitys- ja tutkimustarpeet henkilökohtaisin haastatteluin. Näin saadaan tutkimusta ohjautumaan entistä selkeämmin yrityslähtöiseksi ja tuottamaan konkreettista lisäarvoa toimialan kehittymiseksi.
  • Kartoitetaan raaka-aineen laadun parantamistarpeita
  • Kartoitetaan sivuvirtojen määrät ja muodostumispaikat
  • Aloitetaan uusien prosessimenetelmien kartoitus tavoitteena lisätä kalasektorin prosessien tehokkuutta ja tuotteiden laatua ja säilyvyyttä
  • Jatkokehitetään prosessimenetelmiä arvojakeiden ominaisuuksien parantamiseksi

Lisätietoja

Marina Nyqvist, koordinaattori
Österbottens Fiskarförbund
marina.nyqvist@fishpoint.net
p. 050 527 2314

Blue Products -ohjelma ohjelmakaudella 2014-2020