Blue Products 3.0 – Uusien tuotteiden kehittämisohjelma
Ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.
Blue Products 3.0 – Uusien tuotteiden kehittämisohjelma
Ajankohtaista Blue Products -ohjelmassa
- Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan – osa 2 -webinaarin materiaalit julkaistuLisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan – osa 2 -webinaarissa kuultiin esimerkkejä yritysten tarjoamista kalatuotteista ammattikeittiöille sekä ammattikeittiöiden odotuksia kalatuotteilta. Webinaarin tallenteen löydät täältä. Webinaarin esitykset:… Lue lisää: Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan – osa 2 -webinaarin materiaalit julkaistu
- Kalaparlamentissa syvennytään kalatalouden innovaatio-ohjelmiinKalatalouden innovaatiopäivät järjestetään jälleen marraskuun alussa, 6.-7.11.2024 Helsingin Ruoholahdessa. Juttu innovaatio-ohjelmista jatkuu sen jälkeenkin, sillä Kansallinen kalatalousverkosto järjestää marras-joulukuussa neljän webinaarin sarjan, jossa päästään syventymään… Lue lisää: Kalaparlamentissa syvennytään kalatalouden innovaatio-ohjelmiin
- WEBINAARI: Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöidentarjontaan – osa 2Jatkamme ”Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan” -webinaarisarjaa lokakuussa. Milloin?Tiistaina 29.10. klo 13.30-15.00 Kenelle?Webinaari on tarkoitettu erityisesti kala-alan yrityksille ja ammattikeittiöille.Webinaari on osa keväällä 2024 käynnistynyttä… Lue lisää: WEBINAARI: Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöidentarjontaan – osa 2
- Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan -webinaarin materiaalit julkaistuInnovaatio-ohjelma Blue Products 3.0, maa- ja metsätalousministeriö, Turun yliopisto sekä Pro Kala ry järjestivät Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan -webinaarin 10.4.2024. Webinaarin tallenne löytyy täältä. Tilaisuudessa… Lue lisää: Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan -webinaarin materiaalit julkaistu
Tavoitteet
Ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.
Ohjelman toteuttajat
- Aktion Österbotten (hallinnoija)
- Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
- Turun yliopisto
- Luonnonvarakeskus
- Österbottens Fiskarförbund (koordinoija)
Ohjelman painopistealueet ja niiden keskeiset tavoitteet:
Kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun
- Analysoida keskeisten elintarvikkeeksi ja rehuksi tarjottujen kalojen laatua ja soveltuvia laadun parantamiskeinoja
- Parantaa kuluttajalle tarjotun kalan laatua
- Lisätä laadultaan elintarvikkeeksi kelpaavan kotimaisen kalan määrää
Kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen
- Parantaa kalateollisuuden prosessien tehokkuutta ja tuotteiden laatua
- Lisätä uusien lajien ja raaka-ainevirtojen käyttöä elintarvikkeiden ja rehujen raaka-aineena
- Auttaa kotimaista kalasektoria löytämään uudenlaisia tuotekonsepteja erilaisille kuluttajaryhmille
Kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen
- Skaalata arvojakeiden tuotantoprosesseja kohti tuotantomittakaavaa
- Kehittää arvojakeiden ominaisuuksia ja mallituotteita kaupallistamista varten
- Auttaa kotimaisten arvoketjujen rakentamista ja kala-alan ulkopuolisia yrityksiä hyödyntämään arvojakeita erilaisissa tuotekonsepteissa (esim. elintarvikkeet, lemmikkiruuat, ravintolisät, kosmetiikka)
Verkostomaisen yhteistyön kehittäminen
- Konsortio laajentaa jatkuvasti verkostoaan esittämällä tuloksia avoimesti ja aktiivisesti, tavoitteena tutkimustiedon jalkauttaminen mahdollisimman tehokkaasti
- Nykyisiä kansainvälisiä verkostoja vahvistetaan ja tunnistetaan uusia kansainvälisiä yhteistyötahoja
- Edistetään rahoituksen saantia yritysten hakemiin kalan tuotekehityshankkeisiin, joissa BP:n tutkijoita on mukana
Millaisia toimia on alkuvaiheessa suunniteltu
- Kartoitetaan keskeisten yritysten ajankohtaiset kehitys- ja tutkimustarpeet henkilökohtaisin haastatteluin. Näin saadaan tutkimusta ohjautumaan entistä selkeämmin yrityslähtöiseksi ja tuottamaan konkreettista lisäarvoa toimialan kehittymiseksi.
- Kartoitetaan raaka-aineen laadun parantamistarpeita
- Kartoitetaan sivuvirtojen määrät ja muodostumispaikat
- Aloitetaan uusien prosessimenetelmien kartoitus tavoitteena lisätä kalasektorin prosessien tehokkuutta ja tuotteiden laatua ja säilyvyyttä
- Jatkokehitetään prosessimenetelmiä arvojakeiden ominaisuuksien parantamiseksi
Lisätietoja
Marina Nyqvist, koordinaattori
Österbottens Fiskarförbund
marina.nyqvist@fishpoint.net
p. 050 527 2314