Blue Products 3.0 – Uusien tuotteiden kehittämisohjelma
Ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.

Ajankohtaista Blue Products -ohjelmassa
- Blue Products 3.0 partneri- ja ideahakuBP 3.0 Alkutoimet Ohjelman painopistealueet Lisää infoa ohjelmasta Suoraan kehittämissuunnitelmaan. OLETTEKO MEIDÄN UUSI PARTNERIMME VAI ONKO TEILLÄ IDEA? Nyt teillä on mahdollisuus jättää ideanne tai… Lue lisää: Blue Products 3.0 partneri- ja ideahaku
- Yhteistyöllä kohti uusia innovaatioita – kolmipiikin mahdollisuudet tutkinnassaKuva: Eero Päiväkumpu, VTT
- Blue Products – webinaarimateriaalit 27.11.Webinaarin tallenteen löydät täältä. Webinaarin esitykset: Kokonaisista pakastetuista särjistä hyvälaatuista massaa & Maistiainen prosessiselvityksestä (Heikki Aisala & Kaisu Honkapää, VTT) Kalajauhetta yksinkertaisella prosessilla – tapaustutkimus… Lue lisää: Blue Products – webinaarimateriaalit 27.11.
- Blue Products -webinaari 27.11.Kansallinen kalatalousverkosto järjestää yhteistyössä innovaatio-ohjelmien kanssa webinaarisarjan, jossa kuullaan ja keskustellaan kunkin ohjelman ajankohtaisista teemoista. Blue Products 3.0 on vuorossa 27.11. Webinaareissa syvennytään kunkin innovaatio-ohjelman… Lue lisää: Blue Products -webinaari 27.11.
- Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan – osa 2 -webinaarin materiaalit julkaistuLisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan – osa 2 -webinaarissa kuultiin esimerkkejä yritysten tarjoamista kalatuotteista ammattikeittiöille sekä ammattikeittiöiden odotuksia kalatuotteilta. Webinaarin tallenteen löydät täältä. Webinaarin esitykset:… Lue lisää: Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan – osa 2 -webinaarin materiaalit julkaistu
Blue Products 3.0 – Uusien tuotteiden kehittämisohjelma
Tavoitteet
Ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.
Ohjelman toteuttajat
- Aktion Österbotten (hallinnoija)
- Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
- Turun yliopisto
- Luonnonvarakeskus
- Österbottens Fiskarförbund (koordinoija)
Ohjelman painopistealueet ja niiden keskeiset tavoitteet:
Kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun
- Analysoida keskeisten elintarvikkeeksi ja rehuksi tarjottujen kalojen laatua ja soveltuvia laadun parantamiskeinoja
- Parantaa kuluttajalle tarjotun kalan laatua
- Lisätä laadultaan elintarvikkeeksi kelpaavan kotimaisen kalan määrää
Kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen
- Parantaa kalateollisuuden prosessien tehokkuutta ja tuotteiden laatua
- Lisätä uusien lajien ja raaka-ainevirtojen käyttöä elintarvikkeiden ja rehujen raaka-aineena
- Auttaa kotimaista kalasektoria löytämään uudenlaisia tuotekonsepteja erilaisille kuluttajaryhmille
Kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen
- Skaalata arvojakeiden tuotantoprosesseja kohti tuotantomittakaavaa
- Kehittää arvojakeiden ominaisuuksia ja mallituotteita kaupallistamista varten
- Auttaa kotimaisten arvoketjujen rakentamista ja kala-alan ulkopuolisia yrityksiä hyödyntämään arvojakeita erilaisissa tuotekonsepteissa (esim. elintarvikkeet, lemmikkiruuat, ravintolisät, kosmetiikka)
Verkostomaisen yhteistyön kehittäminen
- Konsortio laajentaa jatkuvasti verkostoaan esittämällä tuloksia avoimesti ja aktiivisesti, tavoitteena tutkimustiedon jalkauttaminen mahdollisimman tehokkaasti
- Nykyisiä kansainvälisiä verkostoja vahvistetaan ja tunnistetaan uusia kansainvälisiä yhteistyötahoja
- Edistetään rahoituksen saantia yritysten hakemiin kalan tuotekehityshankkeisiin, joissa BP:n tutkijoita on mukana
Lisätietoja
Marina Nyqvist, koordinaattori
Österbottens Fiskarförbund
marina.nyqvist@fishpoint.net
p. 050 527 2314