Utvecklingsprogram för marknadsföring av fisk och fiskkvalitet

Utvecklings­­program för marknads­­föring av fisk och fisk­­kvalitet

Målet för utvecklings­programmet för marknads­föring av fisk och fisk­kvalitet är att främja upp­nåendet av målen i EHFVF-programmet 2021–2027 och programmet för främjande av inhemsk fisk, dvs. öka användningen av fisk och export­värdet.

Utvecklings­program för marknads­föring av fisk och fisk­kvalitet

Målet för utvecklings­programmet för marknads­föring av fisk och fisk­kvalitet är att främja upp­nåendet av målen i EHFVF-programmet 2021–2027 och programmet för främjande av inhemsk fisk, dvs. öka användningen av fisk och export­värdet.

Programmets praktiska åtgärder är indelade i fem arbetspaket som omfattar bland annat följande åtgärder:

Upprätthålla konsumentefterfrågan och -intresset i det förändrade marknadsläget

  • publicering av mediemeddelanden via ePressi
  • beställning av konsumentundersökningar av konsumentundersökningsinstitut
  • förstärkande av den odlade fiskens positiva image (Finlands Fiskodlarförbund rf)

Öka fiskutbudet i professionella kök

  • ökande av fiskutbudet i professionella kök (nära samarbete med programmet Blue Products)
  • nya fiskrecept för professionella kök

Förbättra fiskprodukternas kvalitet

  • införande av goda praktiska anvisningar för kust- och insjöfiskare i praktiken (Samarbete med det nationella fiskerinätverket)
  • goda praktiska anvisningar för småskalig fiskförädling (yrkesinstitutet Livia)
  • goda praktiska anvisningar för fiskodlare
  • utveckling av fiskeproduktkompetensen hos professionella inom detaljhandeln och HoReCa-yrkespersoner (yrkeshögskolan Laurea)

Innovativa lösningar genom nätverkande

  • Innovationsdagar
  • Flavoria Innovation Festival – Fiskinnovationsvecka (Kost- och matforskningscentrumet vid Åbo universitet)
  • Fiskforum

Internationalisering och exportfrämjande

  • Finlands landsavdelning Seafood Expo Global Barcelona
  • benchmarking- och fact finding-resor för företagare inom fiskbranschen

Projektets samordnare och huvudgenomförare

  • Pro Kala

Samarbetspartner/delgenomförare

  • yrkeshögskolan Laurea
  • kost- och matforskningscentrumet vid Åbo universitet
  • yrkesinstitutet Livia
  • Finlands fiskodlarförbund

Utöver partnerna deltar i genomförandet av programmet samarbetspartner som lämpar sig bäst för varje tema i samarbete med företagen och organisationer inom branschen.

Det är möjligt för nya partner att bli genomförare av programmet under hela finansieringsperioden inom ramen för budgeten.

För programmet har beviljats finansiering på 1 miljon euro för perioden 2.6.2023–30.6.2026.
 
Mer information
Katriina Partanen, Pro Fisk rf
katriina.partanen@prokala.fi
tfn 0400 827277