Kalastuksen innovaatio-ohjelma

Kotimaisesta kalasta saatavan arvon lisääminen ja uudet lisäarvotuotteet

Kotimainen kalansaalis hyödynnetään nykyisin pääasiassa rehuna tai valmiina fileenä. Maailmalla on kuitenkin esimerkkejä siitä, kuinka kalasta on toimijoiden verkostoitumisen ja yhteistyön myötä onnistuttu hyödyntämään lihan lisäksi myös muut kalan osat – kuten nahka, ruodot ja suomut – pitkälle jalostutettuina tuotteina.

Tämän ohjelman tavoitteena on kotimaisen kalan arvon lisääminen erityisesti kehittämällä uusia korkean lisäarvon tuotteita. Erityisenä painopistealueena ovat silakka, kilohaili ja särkikalat. Tavoitteena on siirtää tai kehittää Suomen olosuhteisiin soveltuvaa teknologiaa ja toimintatapoja kalasaaliiden täysimääräiseksi hyödyntämiseksi (elintarvikkeiden ohella mm. lisäravintoaineet ja lääkkeenkaltaiset yhdisteet).

Seuraa ohjelman tiedotteita ja etenemistä myös somessa:
Facebookissa: https://www.facebook.com/Blue-Products
Twitterissä: @products_blue

Linkki hankkeen toimintasuunnitelmaan.

Blue products – innovaatio-ohjelman esittely Kalaviikolla 22.3.2018 (pdf)

Kuva: Luonnonvarakeskus

Ohjelmaan kuuluu neljä työpakettia:

  1. Raaka-aineen saatavuus ja laatu
    • Vähäarvoisen kalan ja silakan saaliin, kalastuksen ja jalostuksen sivuvirtojen saatavuus, laatu ja logististen mahdollisuuksien kartoittaminen
  2. Raaka-aineen fraktiointi
    • Laadukkaiden ja elintarvikekelpoisten öljy- ja proteiinijakeiden erotus energia- ja kustannustehokkaasti huomioiden raaka-aineiden saatavuus ja logistiset haasteet
  3. Proteiini- ja öljyjakeen elintarvikesovellukset
    • Nopeasti ja kannattavasti kaupallistettavissa olevat jalostetun kalamassan ja TP2:ssa tehtyjen jakeiden elintarvikesovellukset ja tuotantoteknologia
  4. Korkean lisäarvon tuotteet
    • Merkittävän lisäarvon luominen raaka-aineille erikoistuotesovellusten kautta

Ohjelman verkkosivut: http://kalainnovaatiot.blogspot.com/

Aikataulu ja rahoitus:
2017-2019, Budjetti: 1 milj. €
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus (ELY-keskus);
EU:n rahoitus: Euroopan meri ja kalastus rahasto (EMKR)

Konsortio:
Österbottens Fiskarförbund (koordinaattori), Aktion Österbotten (hallinnoija), Teknologian tutkimuskeskus (VTT), Turun yliopisto (UTU) ja Luonnonvarakeskus (Luke)

Yhteystiedot:
Guy Svanbäck, guy.svanback@fishpoint.net, +358 50 086 0566

Tapahtumia ja tiedotteita:

Osallistu tuotekehityspajoihin! Turussa järjestettävissä tilaisuuksissa (24.10., 28.11., Tammikuu 2019) pääset osallistumaan tuotekehitykseen. Lue lisää täältä!

5.11.2018 Luken artikkeli: Otetaan kala käyttöön vihoviimeistä suomua myöten

10.10.2018 Innovatiiviset kalatuotteet herättivät kiinnostusta Turun ruoka- ja viinimessuilla
Blue products oli Turun ruoka- ja viinimessuilla 5.-7.10. esittelemässä innovaatio-ohjelmaa ja koemaistattamassa uudenlaisia kalajalosteita. Arvioita kerättiin lahnamakkarasta ja nyhtösilakasta. Tilaisuus sai merkittävää huomiota tiedotusvälineissä, ja mm. seuraavat mediat kirjoittivat asiasta:
Turun Sanomat 5.10.
Turun Sanomat 7.10.
Aamuset 1.10.

11.6.2018 Tiedote : Yhteisöllisen elintarvikekehityksen tuloksia ja toimintamalleja esillä Food Business Summitissa

24.5.2018 Yritysten innovaatiopäivä
Innovaatiopäivässä käytiin läpi kalastuksen innovaatio-ohjelman ensimmäisiä tuloksia ja tulevaisuudennäkymiä. Lisäksi vieraana oli Islannista, Iceland Ocean Clusterista, Vilhjalmur Jens Arnason kertomassa kuinka heillä on tavoitteena 100 % kalan hyödyntämisaste. Päivien esitykset löydät alta:
Iceland Ocean Cluster, Vilhjalmur Jens Arnason
Silakka ja särki proteiiniksi ja elintarvikekäyttöön, tutkija Anni Nisov, Teknologian tutkimuskeskus VTT
Yhteiskehittäminen; tutkimus- ja kuluttajatiedon hyödyntäminen uusien kalajalosteiden tuotekehityksessä, Tutkimusjohtaja Anu Hopia, Turun Yliopisto
Silakkamassan säilyvyyden parantaminen; Marjojen ja vitamiinien vaikutus pakastetun massan laatuun, Tutkija Tanja Seppälä, Turun Yliopisto
Sivuvirroista lisäarvotuotteita, Erikoistutkija Jaakko Hiidenhovi, Luonnonvarakeskus