Kategoria: Kalatalouden ympäristöohjelma Kymppi
Suomenlahden siikatuotannon elvyttäminen – uudet toimenpiteet ja tutkimustulokset
Suomenlahdella siika on keskeinen laji niin kaupallisessa kalastuksessa kuin vapaa-ajankalastuksessa. Kuitenkin viimeisen kymmenen vuoden aikana siikasaaliit ovat laskeneet alle puoleen aiemmista määristä, mikä on herättänyt huolta siikakannan tulevaisuudesta. KYMPPi-ohjelmassa on päätetty ryhtyä aktiivisiin toimenpiteisiin siikatuotannon elvyttämiseksi, jotta varmistetaan lajin kestävyys ja kalastuksen jatkuvuus.
Vaikka Suomenlahden siikakannat ovat suurelta osin istutusten varassa, luonnonpoikastuotannolla on myös merkittävä rooli. Langinkosken haara Kymijoessa on tällä hetkellä ainoa tunnettu huomattava luonnontuotantoalue Suomenlahdella. Keväällä 2024 toteutettiin arviointi siian luonnollisesta poikastuotannosta hyödyntämällä alitsariinivärjäystä, joka on yleisesti käytetty merkintämenetelmä.
Huhtikuun lopulla Langinkosken alimmalle padolle istutettiin 300 000 värjättyä poikasta, ja jokisuussa suoritetussa takaisinpyynnissä värjättyjen poikasten osuus saaliissa oli 20 %. Tämän perusteella arvioidaan, että joessa kuoriutui noin 1,4 miljoonaa luonnonpoikasta. Tämä on merkittävä määrä ja osoittaa, että luonnonpoikastuotantoa voidaan hyödyntää entistä tehokkaammin siikakantojen vahvistamisessa.
Vastakuoriutuneiden poikasten istuttaminen on luonnonmukaisempi menetelmä verrattuna yksikesäisten siikojen istuttamiseen. Suomenlahden itäisille alueille istutetaan vuosittain useita miljoonia vastakuoriutuneita poikasia, mutta niiden selviytymisestä merialueilla tarvitaan lisää tutkimustietoa. Keväällä 2024 toteutettiin pilottitutkimus Kaunissaaressa, jossa istutettiin 200 000 värjättyä poikasta.
Takaisinpyynnit viikko istutuksen jälkeen eivät kuitenkaan tuottaneet yhtään värjättyä poikasta, mikä viittaa väärään istutuspaikan valintaan. Tämän seurauksena koe toistetaan keväällä 2025 optimoimalla istutuspaikka ja olosuhteet. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten vastakuoriutuneet poikaset menestyvät eri ympäristöissä ja miten niiden eloonjääntiä voidaan parantaa. Keväällä 2024 kaikki Suomenlahteen istutetut vastakuoriutuneet siianpoikaset (noin 9 miljoonaa yksilöä) värjättiin alitsariinilla, ja sama toimenpide toistetaan vuonna 2025. Tämä mahdollistaa tulevina vuosina entistä tarkemmat arviot istukkaiden osuuksista saaliissa.
Teksti: Bertills & Jung
Artikkeli on osa innovaatio-ohjelmien ensimmäistä uutiskirjettä. Voit tilata uutiskirjeen tästä linkistä!
Kalaparlamentissa syvennytään kalatalouden innovaatio-ohjelmiin
Kalatalouden innovaatiopäivät järjestetään jälleen marraskuun alussa, 6.-7.11.2024 Helsingin Ruoholahdessa. Juttu innovaatio-ohjelmista jatkuu sen jälkeenkin, sillä Kansallinen kalatalousverkosto järjestää marras-joulukuussa neljän webinaarin sarjan, jossa päästään syventymään tarkemmin eri ohjelmien teemoihin.
Kalatalouden innovaatiopäivillä marraskuun alussa kuullaan ja keskustellaan innovaatio-ohjelmien ajankohtaisista teemoista. Syvällisemmin neljän eri innovaatio-ohjelman teemoihin päästään pureutumaan webinaarisarjassa, jonka innovaatio-ohjelmat järjestävät yhteistyössä Kansallisen kalatalousverkoston kanssa. Nämä Kalaparlamentti-webinaarien erikoislähetykset tarjoavat kalatalousyrittäjille erinomaisen mahdollisuuden vuorovaikutukseen tutkijoiden kanssa. Tule mukaan keskustelemaan ja vaikuttamaan!
Ajankohdat ovat:
ke 13.11 klo 13–15 Kalastuksen kehittämisohjelma
ke 20.11. klo 13–15 Vesiviljelyn kehittämisohjelma
ke 27.11. klo 13–15 Blue Products 3.0.
ke 4.12. klo 13–15 Kalatalouden ympäristöohjelma
Pääset Teamsiin mukaan joka viikko samalla linkillä: www.tinyurl.com/innovaatioparlamentti
Tilaisuudet tallennetaan. Tallenteet ovat myöhemmin katsottavissa Kansallisen Kalatalousverkoston sivustolta ja YouTube-kanavalta.
Tilaisuuksien ohjelmarunko tarkentuu lähempänä. Voit seurata päivityksiä Kalaparlamentin sivulta! Ota myös tapahtumasivu seurantaan.
