Innovationer genom samarbete – storspiggen under forskningens lupp

Den finländska fiskeriforskningen då det gäller produktutveckling har fått en stabil grund genom Blue Products-programmet. Åbo universitet, Teknologiska forskningscentralen VTT Oy och Naturresursinstitutet (Luke) har samarbetat nära inom programmet i över åtta år. Tidigare fanns det inget liknande omfattande samarbete, trots att varje partner bedrev sin egen forskning inom fiskerirelaterade ämnen.
– Samarbetet har utvecklats till att bli tvärvetenskapligt, och forskningen kombinerar parternas styrkor, säger Tanja Seppälä, forskardoktor vid Åbo universitet och medlem i forskargruppen.
Forskningsämnena väljs utifrån fiskerinäringens behov.
– Vi lyssnar på företagarnas intressen och behov, vilket hjälper oss att rikta forskningen mot konkreta utmaningar, berättar forskaren Heikki Aisala från VTT.
Exempelvis kom idén att forska om storspiggen från den inhemska fiskerisektorn, där det fanns intresse för fiske av spigg, användning och förädling. Utvecklingen av forskning på spiggen är ett bra exempel på smidigt samarbete mellan fiskeleader, fiskeföretag – särskilt Selkämeren Jää och Salmonfarm – samt forskningsorganisationer.
– Storspiggen är särskilt intressant på grund av att den innehåller mycket olja, som kunde användas i foder eller som kosttillskott. Spiggen erbjuder också en ny råvarukälla som inte har använts på årtionden, förklarar Kaisu Honkapää, forskare vid VTT.
När ett forskningsobjekt, såsom storspiggen, har identifierats, fastställs metoderna för råvarubehandling och uppgifterna fördelas mellan de olika partnerna. VTT ansvarar för fraktionstillverkningen och undersöker produkternas mikrobiologiska och sensoriska kvalitet. Åbo universitet specialiserar sig på att mäta olje- och fiskkvalitet ur kemiska och sensoriska perspektiv. Luke fokuserar på att studera proteinfraktionen samt att bedöma dess användbarhet och vidareförädlingsmöjligheter i jämförelse med traditionella råvaror.
Enligt forskarna kunde utnyttjandet av spiggen minska importen av utländska råvaror och stärka den inhemska fiskerinäringen. Den primära innovationen som planeras är en högkvalitativ olja som produceras med moderna produktionsprocesser. Målet är också att undersöka hur proteinfraktionen kan utnyttjas.
– På lång sikt är målet att använda alla fraktioner av fisken. Detta uppnås genom att utnyttja olika processer och därmed skapa olika produkter, beskriver forskarna.
Forskningen om spiggen inleddes i slutet av 2024, och de första resultaten förväntas redan våren 2025.
Text: Bertills & Jung, Marina Nyqvist
Bild: Eero Päiväkumpu, VTT
Artikeln är tagen ur innovationsprogrammens första gemensamma nyhetsbrev.