WEBBINARIUM: Öka utbudet av inhemsk fisk i storkök – del 2

Vad? I webbinarieserien Öka utbudet av inhemsk fisk i storkök (Lisää kotimaista
kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan) ordnas ett svenskspråkigt webbinarium i oktober.
Serien startade våren 2024 och syftet är att öka kunskapen om inhemsk fisk och
fiskprodukter som är lämpliga för storkök, samt att ta fram inhemska fiskrecept för
användning i dessa kök.

När?
Onsdagen den 30 oktober kl. 13.30–15.30

För vem?
Webbinariet riktas till företag inom fiskesektorn och storkök.

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ WEBBINARIELÄNKEN TILL DIN E-POST

Preliminärt program (ungefärliga tider)

Hur ökar vi användningen av inhemsk fisk i storköken?

Moderator: Marina Nyqvist, Österbottens Fiskarförbund

Välkomstord (13.30)

Visioner för fisken (13.35-14.00)

  • Finlands program för främjande av inhemsk fisk – Auli Väänänen, jord- och skogsbruksministeriet
  • Fisken i de nya näringsrekommendationerna – Susanna Strandback, Folkhälsans förbund

Runt samma bord – receptutveckling i samarbete (14.00-14.15)

  • Små fiskar övertar storkök – Sandra Mellberg, Marthaförbundet, Harriet Strandvik, Mathantverkare på Åland

Hur används inhemsk fisk i skolkök idag? Fördelar och utmaningar (14.15-14.40)

  • Elevernas favorit – hur Petalax högstadium jobbar med lokala råvaror och fisk, husmor Ann-Helene Ståhl, Malax kommun
  • En Östersjövänlig diet – Sofia Graeffe & Eva Mollgren, Mikaelskolan
  • Representant för storkök (talare, organisation och rubrik bekräftas senare)

Företag presenterar produkter för storkök (14.40-15.00)

  • Lagerblad Foods Oy
  • Maivakka Oy
  • Fler företag bekräftas senare

Diskussion: Hur kopplar vi storkökens behov till produktutveckling? (15.00-15.30)
Hur kopplar vi samman storkökens behov och företagarnas produktutveckling? Behövs bättre samarbete för att nå målen i Finlands program för främjande av inhemsk fisk?