Fiskpulver som en ny lösning för det inhemska fisket

Fiskpulver av braxens sidoströmmar. Fotograf: Jaakko Hiidenhovi

Inom fiskerinäringen har man länge sökt lösningar för hur fiskarter med lägre ekonomiskt värde, såsom braxen, kunde tas till vara på ett effektivare sätt. Blue Products programmets senaste studie presenterar nu ett konkret alternativ: ett högkvalitativt fiskpulver framställt av sidoströmmar från braxen. 

Ansvarig för studien är Lukes specialforskare Jaakko Hiidenhovi, som beskriver satsningen som betydelsefull både ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Varje år fångas stora mängder braxen, men användningen i livsmedelssyfte är fortfarande låg. Samtidigt uppstår stora mängder sidoströmmar – ben, skinn och huvuden – som ofta inte nyttjas. Av dessa går det dock att tillverka näringsrikt fiskpulver som kan användas inom bland annat livsmedels- och foderindustrin.

– I jämförelse med traditionellt fiskmjöl är tillverkningsprocessen enklare och kraven är lägre, säger Hiidenhovi.

Fiskpulvret stöder den gröna omställningen

Tillverkningen av fiskpulver ligger även i linje med den långsiktiga gröna omställningen inom den finländska fiskerinäringen. I den nationella färdplanen för 2050 betonas resurseffektivitet, utnyttjande av biprodukter och minskad miljöbelastning från fisket.

Fiskpulver erbjuder flera viktiga fördelar som gör det till ett attraktivt alternativ särskilt när det kommer till sidoströmmar. Tack vare det höga proteininnehållet lämpar sig fiskpulvret som råvara för både livsmedel, djurfoder och husdjursmat.  Mjölet är dessutom lättare att lagra och transportera än färsk fisk.

– Produktion av fiskpulver kan dessutom ske decentraliserat, vilket gör det möjligt att förädla lokalt i kustregioner och det främjar ny småskalig företagsamhet på landsbygden, berättar Hiidenhovi.

Behov av teknik och investeringar

Fiskpulverproduktion uppstår dock inte av sig själv. Det krävs investeringar i torknings- och malningsteknik samt praktiska försök för att utveckla tillverkningsprocesserna. Studien lyfter fram att produktionen måste vara kostnadseffektiv och uppfylla kraven på livsmedelssäkerhet. Förutom den förenklade processen bidrar ett fullständigt utnyttjande av sidoströmmar till kostnadseffektivitet och lönsamhet.

Det är också viktigt att utveckla affärsmodeller som bygger på samarbete mellan fiskare, förädlare och foderindustrin. Ett gemensamt perspektiv på värdekedjan kan förbättra lönsamheten för alla parter, påminner Hiidenhovi.

Hiidenhovi bedömer att fiskpulvrets roll som en del av en bredare värdekedja kan vara betydande.

– Det kan absolut fungera som en del av en helhetslösning för att utnyttja fiskens biprodukter, där fiskpulver används i olika sammanhang såsom livsmedel, foder eller tekniska produkter. Det finns också möjligheter till export, särskilt genom vidareförädling som ger produkten ett mervärde, tillägger han.

Bilden visar fiskpulvrets tillverkningsprocess.

Text: Bertills & Jung

Bilder: Jaakko Hiidenhovi, Luke

Artikeln är en del av innovationsprogrammens andra gemensamma nyhetsbrev 2025.