Taimen taitaa myös hankesopan

Tuen avulla yritys pystyy kehittämään tuotantoprosessejaan, mikä vaikuttaa kalojen hyvinvointiin, tuottavuuteen ja työntekijöiden työhyvinvointiin.

Kun kalat ovat teuraskokoisia, ne nostetaan kasvatusaltaista jatkokäsittelyä varten. Kuva: Taimen-yhtiöt

Taimen-yhtiöt on kala-alan johtava toimija Suomessa ja Ruotsissa, sillä on yhteensä 30 tuotantolaitosta. Yli 50 vuotta toiminut yritys on osannut hyödyntää myös EMKR-tuen mahdollisuudet.

– Olemme olleet EU-tukikuvioissa siitä lähtien, kun se on ollut mahdollista. Tuilla on iso merkitys toimintaamme. On tärkeää, että voimme kehittää toimintaamme, koska itse kalanviljelyssä lupakiintiöt pienenevät jatkuvasti, toimitusjohtaja Auli Kuusela toteaa.

Hän laskee, että yritys on saanut rahoitusta yli kymmeneen EMKR-hankkeeseen. Suurin osa on ollut tukea kone- ja laitehankintoihin, lisäksi heillä on ollut yksi rakennusprojekti. Rahoitusta on saatu muun muassa lajittelukoneen ja työlautan hankintaan, kalojen toimituksien kestopakkauksiin, nostolaitteeseen, joka helpottaa kalojen perkausta, ruodonpoistolaitteeseen ja rokotuskoneeseen.

– Rahoitukset ovat tulleet tarpeeseen. Olemme pystyneet nykyaikaistamaan tuotantoa, edistämään kalojen hyvinvointia ja lisäämään työtekijöiden työhyvinvointia, Kuusela arvioi.

Rahoituksen hakeminen on Kuuselan mukaan nykyään kohtuullisen helppoa, sillä Hyrrä-järjestelmää on kätevä käyttää. Hänestä sitä voisi kehittää niin, että yrityksen perus liitteet (tilinpäätöstiedot ym.) tallentuisivat järjestelmään kalenterivuoden ajaksi. Se nopeuttaisi entisestään hakuprosessia.

– Meillä tehdään useita hakemuksia vuodessa. Vie turhaa aikaa, kun pitää joka kerta liittää yrityksen perustiedot uudelleen.

Taimen Oy:n toimitusjohtaja on tyytyväinen tukipäätöksiin, sillä hyvin perustelluille hankkeille on tullut rahoitusta. Tiukasti lupasäännöstellyn kalankasvatuksen alalla hankerahoitus mahdollistaa yhtiön kehittämissuunnitelmat.

Taimenen mäti on kallisarvoista. Kuva: Taimen-yhtiöt

Kala elää nosteessa

Ruokakalan suosio on viime vuosina ollut kasvussa, mikä näkyy myös Taimen-yhtiöissä.

– Tällä hetkellä me emme pienten lupakiintiöiden takia pysty tuottamaan niin paljon kuin olisi kysyntää, Kuusela sanoo.

Taimen-yhtiöiden kokonaistuotanto on vuosittain noin kahdeksan miljoonaa kiloa. Konserni on erikoistunut kirjolohen kasvatukseen ja jalostukseen sekä järvi- ja meritaimenen, järvi- ja merilohen ja saimaannieriän istukastuotantoon. Se hallitsee 60 prosenttia Suomen kirjolohen ruokakalatuotannosta ja on ainoa yritys Suomessa, joka pystyy tarjoamaan tuoretta kalaa tukkureille ja jatkojalostukseen ympäri vuoden.

Kalankasvatus on tehokas tapa tuottaa ruokaa, sillä se kasvaa rehukilolla täsmälleen kilon ja pärjää lihantuotantoon verrattuna hyvin elinkaariajattelussa.

Tuetut hankkeet (EMKR-tuen osuus yhteensä 72 356,51 euroa):

  • Vaa’ituksen ja mädin käsittelyn parantaminen
  • Kestopakkaukset kalojen toimituksiin
  • Nostolaite perkaukseen sekä ruodonpoistolaite
  • Vaa’itusjärjestelmän parantaminen kalojen punnitus- ja etiketöintiprosessia sekä vientiä varten
  • Pakkauskone kalan pakkaamiseen

Hankkeet ovat saaneet tukea EMKR-toimenpiteestä Vesiviljelyn investoinnit (art. 48.1.a-d, f-h).