Effektivare kontroll av fiskeriprodukternas spårbarhet

Kontrollen av spårbarheten av fiskeri- och vattenbruksprodukter blir effektivare från och med juni 2020. Alla partier med havsfångade och -odlade fiskeriprodukter ska vara spårbara i alla led av produktion, bearbetning och distribution från fångsten till detaljhandelsskedet.

Konsumentinformation också om produkter från insjöfiske

Fiskeri- och vattenbruksprodukter får säljas till slutkonsumenter eller storhushåll endast om man på ett lämpligt sätt anger artens handelsbeteckning, vetenskapliga namn, produktionsmetod och det geografiska område där fångsten togs eller odlades, typ av fiskeredskap samt upplysning om huruvida produkten har varit fryst eller inte och produktens kortaste hållbarhetstid. Till skillnad från andra spårbarhetskrav gäller detta krav också produkter från insjöfisket.

Överträdelseavgift för försummelse

I enlighet med 49 och 50 § i lagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeri­politiken (1188/2014) påför Livsmedelsverket en administrativ överträdelseavgift på 100 – 10 000 euro för den som inte följer spårbarhetsreglerna, vilka också gäller produktinformation till konsumenterna.

Livsmedelsverket ordnar i slutet av sommaren en introduktion för aktörer och intressegrupper. Närmare uppgifter om utbildningen meddelas senare.

 

Länk till Livsmedelsverkets ursprungliga meddelande där mer information och kontaktpersoner finns.

Ansökan om krisstöd för fiskeriföretag inleds den 18 maj 2020

De nationella stöden för fiskerinäringen till företag som drabbats av coronavirusepidemin har godkänts.  Företagen kan få 3 000 – 10 000 euro i understöd. Stöd kan sökas av de företag inom fisket, vattenbruket, fiskförädlingen och fiskhandeln som fått ekonomiska problem till följd av epidemin. Stöd får beviljas för kostnader som är nödvändiga för att företagsverksamheten ska kunna fortsätta, till exempel löne- och hyreskostnader.  

Statsrådet antog den 14 maj en förordning som innehåller bestämmelser om beviljande av ett temporärt krisstöd för fiskerinäringen. Ett tilläggsanslag på 10 miljoner euro för att utveckla fiskerinäringen beviljades i statens andra tilläggsbudget. Ansökan om stöd, som beviljas av närings-, trafik- och miljöcentralerna i Egentliga Finland, Norra Savolax och Lappland, inleds måndagen den 18 maj.

Stöd kan sökas av fiskeriföretag vars ekonomiska läge har försämrats på grund av coronavirusepidemin. Stödet får användas för kostnader, såsom löne- och hyreskostnader, som är nödvändiga för att företagsverksamheten ska kunna fortsätta. Privatföretagarens utkomstförutsättningar kan ligga som grund för beviljande av stöd om företagaren inte har tillfälligt ökad möjlighet till arbetslöshetsersättning för företagare. Stöd kan beviljas bara för företag som haft förutsättningar för en lönsam affärsverksamhet före coronakrisen. NTM-centralerna beslutar om stöden från fall till fall.

Stödet som varierar mellan 3 000 och 10 000 euro kan täcka högst 80 procent av företagets beräknade nödvändiga ekonomiska stödbehov. Stödsystemet är temporärt och gäller fram till utgången av 2020. Stöd kan beviljas alla fiskeriföretag från näringsidkare till storföretag.

Det företagsspecifika maximala stödet sänktes från 120 000 euro till 10 000 euro eftersom regeringen just nu bereder ett kostnadsstöd till företag som täcker olika branscher. De maximala stöden till jordbruket och fiskerinäringen har således harmoniserats med de övriga direkta stöd som arbets- och näringsministeriet beviljar. I och med det stöd som nu godkänts kommer fiskeriföretagen att omfattas av systemet med krisstöd eftersom de inte tidigare har hört till några stödsystem. De maximala stöden till fiskeriföretag justeras i enlighet med regeringens kommande riktlinjer för företagsstöd.

 

Anvisningar och blanketter för ansökan om stöd.

Ersättning av kostnader för avlägsnande av gråsälshanar som orsakar skador för kommersiellt fiske och fiskodling

NTM-centralen i Egentliga Finland öppnar ansökningsförfarandet gällande understödet för kostnader för avlägsnande av gråsälshanar som orsakar skador för kommersiellt fiske och fiskodling fr.o.m. den 8.5.2020.

Understödet kan beviljas för perioden 8e april 2020 till slutet av 2023. Ansökningstiden är kontinuerlig och årligen kan understödet för behandlingen av högst 400 st. avlägsnade gråsälshanar beviljas.Statsrådets förordning (184/2020) innehåller bestämmelser om användningsändamål, maximibelopp och beviljningsförfaranden för understöd.

Understödet kan beviljas åt:

  • företag som bedriver fiskodling
  • kommersiella fiskare i grupp 1
  • kommersiella fiskare i grupp 2, vars genomsnittliga omsättning av försäljningen av fisk som fiskaren själv fångat eller av bearbetade fiskeriprodukter av sådan fisk under de tre senaste räkenskapsperioderna överstiger 3 000 euro

Understödet kan  beviljas för avlägsnande av gråsälshanar som orsakat skador för fiske eller fiskodlingsverksamhet och som därför har avlägsnats från fiskeredskap eller fiskodlingar eller från deras omedelbara närhet.

 

Mer information om understödet och ansökan om understöd finns  NTM-centralens webbplats.

Förskottsbetalningar är nu möjliga också i investeringsprojekt

Det är nu möjligt att ur Europeiska havs- och fiskerifonden göra förskottsbetalningar även för investeringsprojekt om projekten hänför sig till anpassningen till coronavirusepidemin.

Riksdagen har godkänt en lagändring som trädde i kraft den 4 maj 2020.

För investeringsprojekt kan betalas förskott enligt samma principer som för utvecklingsprojekt. På grund av coronavirusläget har förskottsbetalningar för utvecklingsprojekt varit möjliga redan tidigare.

 

Läs mer om ansökan om förskottsbetalningar: Anvisning om förskottsbetalningar, höjning av stödnivåer och hamnar.