Blue Products 3.0 partneri- ja ideahaku

BP 3.0 Alkutoimet

  • Kartoitimme keskeisten yritysten ajankohtaiset kehitys- ja tutkimustarpeet henkilökohtaisin haastatteluin.
  • Kartoitimme raaka-aineen laadun parantamistarpeita
  • Aloitimme uusien prosessimenetelmien kartoitus tavoitteena lisätä kalasektorin prosessien tehokkuutta ja tuotteiden laatua ja säilyvyyttä
  • Jatkokehitetään prosessimenetelmiä arvojakeiden ominaisuuksien parantamiseksi

Ohjelman painopistealueet

  • Kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun
  • Kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen
  • Kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen
  • Verkostomaisen yhteistyön kehittäminen

Lisää infoa ohjelmasta

Suoraan kehittämissuunnitelmaan.

OLETTEKO MEIDÄN UUSI PARTNERIMME VAI ONKO TEILLÄ IDEA?

Nyt teillä on mahdollisuus jättää ideanne tai hakemuksenne meille. Meillä on jaettavissa 350.000 euroa, ja hakemuksenne haluamme viimeistään 15.4.2025. BP 3.0 ohjausryhmä päättää kokouksessaan 13.5.2025 ketkä pääsevät mukaan kehittämään kalasektoria. Edellytämme, että hakemuksenne ovat harkittuja ja budjetit asianmukaiset, etsimme useampi hankeidea. Pidätämme oikeuden olla myöntämättä kaikkia resursseja, jos asianmukaisia hakemuksia ei tule.

Erityisesti etsimme ideoita ja hakemuksia, jotka tukevat seuraavat toimenpiteet:

  • Kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun
  • Kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen
  • Kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen

Hakemuksenne ja kiteytetty idea saa olla enintään 6 diaa ja valintakriteerit ovat:

1. Tukeeko työ BP 3.0 kehittämissuunnitelman ja EMKVR:n tavoitteita
2. Onko työllä uutuusarvoa
3. Saavutetaanko työllä vaikuttavuutta
4. Onko toteutussuunnitelma uskottava (toteuttajat, resurssit, osaaminen, aikataulu)
5. Onko budjetti (kululajeittain, vuosittain, partnereittain) uskottava
6. Onko ristitarkastelu riittävä
7. Tukeeko viestintä ja raportointi vaikuttavuuden saavuttamista

Jättäkää hakemuksenne määräajassa (DL 15.4.2025) Marina Nyqvistille, marina.nyqvist@fishpoint.net. Kysymyksiä voi myös osoittaa Marina Nyqvistille, 050-5272314

Yhteistyöllä kohti uusia innovaatioita – kolmipiikin mahdollisuudet tutkinnassa 

Suomalainen kalataloustutkimus on saanut vankan pohjan Blue Products -ohjelman myötä. Turun yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Luonnonvarakeskus (Luke) ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ohjelmassa yli kahdeksan vuoden ajan. Aiemmin vastaavanlaista laajaa yhteistyötä ei ollut, vaikka jokaisella partnerilla oli omaa kala-aiheista tutkimustoimintaa.  

– Yhteistyö on kehittynyt monialaiseksi, ja tutkimus yhdistää osapuolten vahvuuksia, kertoo Turun Yliopiston tutkijatohtori Tanja Seppälä, yksi tutkimusryhmän jäsenistä. 

Tutkimusaiheet valitaan kalatalousalan yritysten tarpeiden mukaan.  

– Kuuntelemme toimijoiden kiinnostusta ja tarpeita, mikä auttaa kohdentamaan tutkimusta konkreettisiin haasteisiin, kertoo tutkija Heikki Aisala VTT:ltä.  

Esimerkiksi kolmipiikin tutkimus nousi esiin kotimaiselta kalasektorilta, jossa oli kiinnostusta lajin kalastukseen, hyödyntämiseen ja jalostamiseen. Kolmipiikin kehittely on hyvä esimerkki sujuvasta yhteistyöstä kalaleadereiden, kalayritysten, erityisesti Selkämeren Jään ja Salmonfarmin, sekä tutkimusorganisaatioiden välillä.  

– Laji on erityisesti kiinnostava korkean öljypitoisuutensa vuoksi, sillä öljyä voitaisiin käyttää rehuissa tai ravintolisänä. Kolmipiikki tarjoaa myös uuden raaka-ainelähteen, joka ei ole ollut käytössä vuosikymmeniin, kertoo VTT:n tutkija Kaisu Honkapää. 

Kun tutkimuskohde, kuten kolmipiikki, on määritelty, päätetään raaka-aineen käsittelytavoista ja jaetaan tehtävät eri partnereiden kesken. VTT vastaa jakeiden valmistuksesta ja tutkii tuotteiden mikrobiologista ja aistinvaraista laatua. Turun yliopisto erikoistuu öljyn laadun mittaamiseen sekä kalan kemiallisen ja aistinvaraisen laadun arvioimiseen. Luke puolestaan keskittyy proteiinijakeen tutkimukseen ja sen käyttökelpoisuuden sekä jatkojalostusmahdollisuuksien arviointiin perinteisiin raaka-aineisiin verrattuna. 

Tutkijoiden mukaan kolmipiikin hyödyntäminen voisi vähentää ulkomaisen raaka-aineen tuontia ja vahvistaa kotimaista kalataloutta. Ensisijainen kaavailtu innovaatio on hyvälaatuinen öljy moderneja tuotantoprosesseja hyödyntäen. Tavoitteena on myös tutkia, kuinka proteiinijaetta voisi hyödyntää. 

– Pidemmällä tähtäimellä tavoitteena on hyödyntää kaikkia kalasta tehtäviä jakeita ilman sivuvirtoja. Tähän päästään erilaisia prosesseja hyödyntämällä ja tekemällä täten erilaisia tuotteita, tutkijat kuvailevat. 

Kolmipiikin tutkimus käynnistyi vuoden 2024 lopussa, ja ensimmäisiä tuloksia odotetaan loppukeväästä 2025. 

Teksti: Bertills & Jung

Kuva: Eero Päiväkumpu, VTT

Artikkeli on osa innovaatio-ohjelmien ensimmäistä uutiskirjettä.

Blue Products – webinaarimateriaalit 27.11.

Webinaarin tallenteen löydät täältä.

Webinaarin esitykset:

Kokonaisista pakastetuista särjistä hyvälaatuista massaa & Maistiainen prosessiselvityksestä (Heikki Aisala & Kaisu Honkapää, VTT)

Kalajauhetta yksinkertaisella prosessilla – tapaustutkimus lahnan sivuvirrat (Jaakko Hiidenhovi, LUKE)

Ihmisaistit hyötykäyttöön kalan laadun parantamiseksi ja kiinnostavuuden lisäämiseksi (Tanja Seppälä & Nora Logrén, Turun Yliopisto)

Blue Products -webinaari 27.11.

Kansallinen kalatalousverkosto järjestää yhteistyössä innovaatio-ohjelmien kanssa webinaarisarjan, jossa kuullaan ja keskustellaan kunkin ohjelman ajankohtaisista teemoista. Blue Products 3.0 on vuorossa 27.11.

Webinaareissa syvennytään kunkin innovaatio-ohjelman ajankohtaisiin teemoihin. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, ja tilaisuudet tallennetaan myös jälkikäteen katsottaviksi.

Liity kokoukseen tästä:
www.tinyurl.com/innovaatioparlamentti tai

Kokoustunnus: 326 501 082 471
Tunnuskoodi: 2Xn4M5

Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan – osa 2 -webinaarin materiaalit julkaistu

Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan – osa 2 -webinaarissa kuultiin esimerkkejä yritysten tarjoamista kalatuotteista ammattikeittiöille sekä ammattikeittiöiden odotuksia kalatuotteilta.

Webinaarin tallenteen löydät täältä.

Webinaarin esitykset:

Webinaarin johdanto, Marina Nyqvist, Österbottens Fiskarförbund

Espoo Catering

Hätälä Oy

Juvenes

Kalaneuvos

Kalavapriikki

Lagerblad Foods Oy

Palvelukeskus Helsinki

Vähäsarja Oy

Kalaparlamentissa syvennytään kalatalouden innovaatio-ohjelmiin

Kalatalouden innovaatiopäivät järjestetään jälleen marraskuun alussa, 6.-7.11.2024 Helsingin Ruoholahdessa. Juttu innovaatio-ohjelmista jatkuu sen jälkeenkin, sillä Kansallinen kalatalousverkosto järjestää marras-joulukuussa neljän webinaarin sarjan, jossa päästään syventymään tarkemmin eri ohjelmien teemoihin.

Kalatalouden innovaatiopäivillä marraskuun alussa kuullaan ja keskustellaan innovaatio-ohjelmien ajankohtaisista teemoista. Syvällisemmin neljän eri innovaatio-ohjelman teemoihin päästään pureutumaan webinaarisarjassa, jonka innovaatio-ohjelmat järjestävät yhteistyössä Kansallisen kalatalousverkoston kanssa. Nämä Kalaparlamentti-webinaarien erikoislähetykset tarjoavat kalatalousyrittäjille erinomaisen mahdollisuuden vuorovaikutukseen tutkijoiden kanssa. Tule mukaan keskustelemaan ja vaikuttamaan!

Ajankohdat ovat:

ke 13.11 klo 13–15 Kalastuksen kehittämisohjelma

ke 20.11. klo 13–15 Vesiviljelyn kehittämisohjelma

ke 27.11. klo 13–15 Blue Products 3.0.

ke 4.12. klo 13–15 Kalatalouden ympäristöohjelma

Pääset Teamsiin mukaan joka viikko samalla linkillä: www.tinyurl.com/innovaatioparlamentti

Tilaisuudet tallennetaan. Tallenteet ovat myöhemmin katsottavissa Kansallisen Kalatalousverkoston sivustolta ja YouTube-kanavalta.

Tilaisuuksien ohjelmarunko tarkentuu lähempänä. Voit seurata päivityksiä Kalaparlamentin sivulta! Ota myös tapahtumasivu seurantaan.

WEBINAARI: Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöidentarjontaan – osa 2

Jatkamme ”Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan” -webinaarisarjaa lokakuussa.

Milloin?
Tiistaina 29.10. klo 13.30-15.00

Kenelle?
Webinaari on tarkoitettu erityisesti kala-alan yrityksille ja ammattikeittiöille.
Webinaari on osa keväällä 2024 käynnistynyttä webinaarisarjaa, jonka tavoitteena on
lisätä tietoa kotimaisesta kalasta ja ammattikeittiöille soveltuvista kalatuotteista sekä
tuottaa kotimaisia kalareseptejä ammattikeittiöiden hyödynnettäväksi.

ILMOITTAUDU MUKAAN, NIIN SAAT WEBINAARILINKIN SÄHKÖPOSTIISI

Alustava ohjelma

  • Tervetuloa
  • Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan, Marina Nyqvist,
    Österbottens Fiskarförbund
  • Mitä yrityksillä on tarjolla ammattikeittiöille?
    – Mari Palin, Vähäsarja Oy
    – Jorma Pesämaa, Maivakka Oy
    – Nickles Grundström, Lagerblad Foods Oy
    – Janne Johansson, Kalaneuvos Oy
    – Katja Ruokolainen, Hätälä Oy
    – Jesse Valkama, Kalavapriikki Oy
  • Mitä ammattikeittiöt odottavat kalatuotteilta?
    – Nina Lyytinen, Juvenes Oy
    – Regina Ekroos, Espoo Catering Oy
    – Muut yritykset vahvistetaan myöhemmin
  • Keskustelua
  • Webinaarin lopetus

Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan -webinaarin materiaalit julkaistu

Innovaatio-ohjelma Blue Products 3.0, maa- ja metsätalousministeriö, Turun yliopisto sekä Pro Kala ry järjestivät Lisää kotimaista kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan -webinaarin 10.4.2024.

Webinaarin tallenne löytyy täältä.

Tilaisuudessa pidetyt esitykset:

Ammattikeittiöt portinvartijoina kotimaisen kalan kulutuksen lisäämisessä?
Anu Hopia, TY-Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus

Kalan paikka suomalaisessa ruokapöydässä 2024
Katriina Partanen, Pro Kala ry

Kala ravitsemuksessa ja uusissa ravitsemussuosituksissa
Ursula Schwab, professori (ravitsemusterapia), Lääketieteen laitos, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, UEF; Medisiininen keskus, Endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen pkl, KYS, P-S HVA

Silakan kestävä käyttö
Jari Raitaniemi, Luonnonvarakeskus

Kotimaisen kalan edistämisohjelma ‒ kalan käytön lisääminen hyödyttää taloutta, terveyttä ja ympäristöä
Auli Väänänen, maa- ja metsätalousministeriö

Kalan turvallinen käyttö
Riikka Airaksinen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos