Kategori: Blue Products 3.0 SV
Fiskpulver som en ny lösning för det inhemska fisket
Inom fiskerinäringen har man länge sökt lösningar för hur fiskarter med lägre ekonomiskt värde, såsom braxen, kunde tas till vara på ett effektivare sätt. Blue Products programmets senaste studie presenterar nu ett konkret alternativ: ett högkvalitativt fiskpulver framställt av sidoströmmar från braxen.
Ansvarig för studien är Lukes specialforskare Jaakko Hiidenhovi, som beskriver satsningen som betydelsefull både ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Varje år fångas stora mängder braxen, men användningen i livsmedelssyfte är fortfarande låg. Samtidigt uppstår stora mängder sidoströmmar – ben, skinn och huvuden – som ofta inte nyttjas. Av dessa går det dock att tillverka näringsrikt fiskpulver som kan användas inom bland annat livsmedels- och foderindustrin.
– I jämförelse med traditionellt fiskmjöl är tillverkningsprocessen enklare och kraven är lägre, säger Hiidenhovi.
Fiskpulvret stöder den gröna omställningen
Tillverkningen av fiskpulver ligger även i linje med den långsiktiga gröna omställningen inom den finländska fiskerinäringen. I den nationella färdplanen för 2050 betonas resurseffektivitet, utnyttjande av biprodukter och minskad miljöbelastning från fisket.
Fiskpulver erbjuder flera viktiga fördelar som gör det till ett attraktivt alternativ särskilt när det kommer till sidoströmmar. Tack vare det höga proteininnehållet lämpar sig fiskpulvret som råvara för både livsmedel, djurfoder och husdjursmat. Mjölet är dessutom lättare att lagra och transportera än färsk fisk.
– Produktion av fiskpulver kan dessutom ske decentraliserat, vilket gör det möjligt att förädla lokalt i kustregioner och det främjar ny småskalig företagsamhet på landsbygden, berättar Hiidenhovi.
Behov av teknik och investeringar
Fiskpulverproduktion uppstår dock inte av sig själv. Det krävs investeringar i torknings- och malningsteknik samt praktiska försök för att utveckla tillverkningsprocesserna. Studien lyfter fram att produktionen måste vara kostnadseffektiv och uppfylla kraven på livsmedelssäkerhet. Förutom den förenklade processen bidrar ett fullständigt utnyttjande av sidoströmmar till kostnadseffektivitet och lönsamhet.
Det är också viktigt att utveckla affärsmodeller som bygger på samarbete mellan fiskare, förädlare och foderindustrin. Ett gemensamt perspektiv på värdekedjan kan förbättra lönsamheten för alla parter, påminner Hiidenhovi.
Hiidenhovi bedömer att fiskpulvrets roll som en del av en bredare värdekedja kan vara betydande.
– Det kan absolut fungera som en del av en helhetslösning för att utnyttja fiskens biprodukter, där fiskpulver används i olika sammanhang såsom livsmedel, foder eller tekniska produkter. Det finns också möjligheter till export, särskilt genom vidareförädling som ger produkten ett mervärde, tillägger han.

Bilden visar fiskpulvrets tillverkningsprocess.
Text: Bertills & Jung
Bilder: Jaakko Hiidenhovi, Luke
Artikeln är en del av innovationsprogrammens andra gemensamma nyhetsbrev 2025.
Blue Products 3.0 partner- och idésökning
BP 3.0 inledande åtgärder
- Vi kartlade de viktigaste företagens nuvarande utvecklings- och forskningsbehov genom personliga intervjuer.
- Vi kartlade behovet av att förbättra kvaliteten på råvarorna
- Vi började kartlägga nya processmetoder i syfte att öka effektiviteten i processerna inom fisksektorn samt produkternas kvalitet och hållbarhet
- Vidareutveckling av processmetoder för att förbättra egenskaperna hos värdefraktioner
Programmets prioriteringar
- Förbättra fiskkvaliteten i hela värdekedjan
- Främjande av utveckling av fiskprodukter och nya produktionsmetoder
- Påskynda kommersialiseringen av fiskens värdefraktioner
- Utveckling av nätverkssamarbete
Mer info om programmet
Direkt till utvecklingsplanen
ÄR DU VÅR NYA PARTNER ELLER HAR DU EN IDÉ?
Nu har ni möjlighet att lämna in era idéer eller ansökan till oss. Vi har 350 000 euro att dela ut och vi vill ha din ansökan senast 15.4.2025. BP 3.0-styrgruppen kommer att besluta på sitt möte den 13.5.2025 vilka som kommer att vara med och utveckla fisksektorn. Vi förutsätter att era ansökningar är väl genomtänkta och budgeten lämplig, vi letar efter flera projektidéer. Vi förbehåller oss rätten att inte tilldela alla resurser ifall inte lämpliga ansökningar erhålles.
Vi letar särskilt efter idéer och ansökningar som stöder följande åtgärder:
- Förbättra fiskkvaliteten i hela värdekedjan
- Främjande av utveckling av fiskprodukter och nya produktionsmetoder
- Påskynda kommersialiseringen av fiskens värdefraktioner
Din ansökan och sammanfattade idé får vara max 6 powerpoitsidor och urvalskriterierna är:
1. Stöder arbetet målen i utvecklingsplanen för BP 3.0 och EHFVF?
2. Har arbetet nyhetsvärde?
3. Får arbetet genomslagskraft?
4. Är genomförandeplanen trovärdig (genomförare, resurser, kompetens, tidsplan)?
5. Är budgeten (per utgiftstyp, årligen, per partner) trovärdig?
6. Är korsutredningen tillräcklig (granskning av arbetet ur olika perspektiv)?
7. Stöder kommunikationen och rapporteringen möjligheten att uppnå genomslagskraft?
Skicka din ansökan inom ansökningstiden (DL 15.4.2025) till Marina Nyqvist, marina.nyqvist@fishpoint.net. Frågor kan också ställas till Marina Nyqvist, 050-5272314
Innovationer genom samarbete – storspiggen under forskningens lupp
Den finländska fiskeriforskningen då det gäller produktutveckling har fått en stabil grund genom Blue Products-programmet. Åbo universitet, Teknologiska forskningscentralen VTT Oy och Naturresursinstitutet (Luke) har samarbetat nära inom programmet i över åtta år. Tidigare fanns det inget liknande omfattande samarbete, trots att varje partner bedrev sin egen forskning inom fiskerirelaterade ämnen.
– Samarbetet har utvecklats till att bli tvärvetenskapligt, och forskningen kombinerar parternas styrkor, säger Tanja Seppälä, forskardoktor vid Åbo universitet och medlem i forskargruppen.
Forskningsämnena väljs utifrån fiskerinäringens behov.
– Vi lyssnar på företagarnas intressen och behov, vilket hjälper oss att rikta forskningen mot konkreta utmaningar, berättar forskaren Heikki Aisala från VTT.
Exempelvis kom idén att forska om storspiggen från den inhemska fiskerisektorn, där det fanns intresse för fiske av spigg, användning och förädling. Utvecklingen av forskning på spiggen är ett bra exempel på smidigt samarbete mellan fiskeleader, fiskeföretag – särskilt Selkämeren Jää och Salmonfarm – samt forskningsorganisationer.
– Storspiggen är särskilt intressant på grund av att den innehåller mycket olja, som kunde användas i foder eller som kosttillskott. Spiggen erbjuder också en ny råvarukälla som inte har använts på årtionden, förklarar Kaisu Honkapää, forskare vid VTT.
När ett forskningsobjekt, såsom storspiggen, har identifierats, fastställs metoderna för råvarubehandling och uppgifterna fördelas mellan de olika partnerna. VTT ansvarar för fraktionstillverkningen och undersöker produkternas mikrobiologiska och sensoriska kvalitet. Åbo universitet specialiserar sig på att mäta olje- och fiskkvalitet ur kemiska och sensoriska perspektiv. Luke fokuserar på att studera proteinfraktionen samt att bedöma dess användbarhet och vidareförädlingsmöjligheter i jämförelse med traditionella råvaror.
Enligt forskarna kunde utnyttjandet av spiggen minska importen av utländska råvaror och stärka den inhemska fiskerinäringen. Den primära innovationen som planeras är en högkvalitativ olja som produceras med moderna produktionsprocesser. Målet är också att undersöka hur proteinfraktionen kan utnyttjas.
– På lång sikt är målet att använda alla fraktioner av fisken. Detta uppnås genom att utnyttja olika processer och därmed skapa olika produkter, beskriver forskarna.
Forskningen om spiggen inleddes i slutet av 2024, och de första resultaten förväntas redan våren 2025.
Text: Bertills & Jung, Marina Nyqvist
Bild: Eero Päiväkumpu, VTT
Artikeln är tagen ur innovationsprogrammens första gemensamma nyhetsbrev.
Material från webbinariet ”Hur ökar vi användningen av inhemsk fisk i storkök?” har publicerats
Material från webbinariet ”Hur ökar vi användningen av inhemsk fisk i storkök?” har publicerats. Under webbinariet fick vi ta del av intressanta presentationer t.ex. om fisken i de nya näringsrekommendationerna, representanter för några skolkök berättade hur de använder fisk samt hörde vi exempel på fiskprodukter som företag erbjuder storkök.
Inspelning av webbinariet hittar du här.
Presentationer:
Programmet för främjande av inhemsk fisk – ökad användning av fisk gagnar ekonomin, hälsan och miljön, Auli Väänänen, jord- och skogsbruksministeriet
Små fiskar övertar storkök, Marthaförbundet
Fisken i de nya näringsrekommendationerna, Folkhälsan
WEBBINARIUM: Öka utbudet av inhemsk fisk i storkök – del 2
Vad? I webbinarieserien Öka utbudet av inhemsk fisk i storkök (Lisää kotimaista
kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan) ordnas ett svenskspråkigt webbinarium i oktober.
Serien startade våren 2024 och syftet är att öka kunskapen om inhemsk fisk och
fiskprodukter som är lämpliga för storkök, samt att ta fram inhemska fiskrecept för
användning i dessa kök.
När?
Onsdagen den 30 oktober kl. 13.30–15.30
För vem?
Webbinariet riktas till företag inom fiskesektorn och storkök.
ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ WEBBINARIELÄNKEN TILL DIN E-POST
Preliminärt program (ungefärliga tider)
Hur ökar vi användningen av inhemsk fisk i storköken?
Moderator: Marina Nyqvist, Österbottens Fiskarförbund
Välkomstord (13.30)
Visioner för fisken (13.35-14.00)
- Finlands program för främjande av inhemsk fisk – Auli Väänänen, jord- och skogsbruksministeriet
- Fisken i de nya näringsrekommendationerna – Susanna Strandback, Folkhälsans förbund
Runt samma bord – receptutveckling i samarbete (14.00-14.15)
- Små fiskar övertar storkök – Sandra Mellberg, Marthaförbundet, Harriet Strandvik, Mathantverkare på Åland
Hur används inhemsk fisk i skolkök idag? Fördelar och utmaningar (14.15-14.40)
- Elevernas favorit – hur Petalax högstadium jobbar med lokala råvaror och fisk, husmor Ann-Helene Ståhl, Malax kommun
- En Östersjövänlig diet – Sofia Graeffe & Eva Mollgren, Mikaelskolan
- Representant för storkök (talare, organisation och rubrik bekräftas senare)
Företag presenterar produkter för storkök (14.40-15.00)
- Lagerblad Foods Oy
- Maivakka Oy
- Fler företag bekräftas senare
Diskussion: Hur kopplar vi storkökens behov till produktutveckling? (15.00-15.30)
Hur kopplar vi samman storkökens behov och företagarnas produktutveckling? Behövs bättre samarbete för att nå målen i Finlands program för främjande av inhemsk fisk?