Blue Products 3.0 partner- och idésökning

BP 3.0 inledande åtgärder

  • Vi kartlade de viktigaste företagens nuvarande utvecklings- och forskningsbehov genom personliga intervjuer.
  • Vi kartlade behovet av att förbättra kvaliteten på råvarorna
  • Vi började kartlägga nya processmetoder i syfte att öka effektiviteten i processerna inom fisksektorn samt produkternas kvalitet och hållbarhet
  • Vidareutveckling av processmetoder för att förbättra egenskaperna hos värdefraktioner

Programmets prioriteringar

  • Förbättra fiskkvaliteten i hela värdekedjan
  • Främjande av utveckling av fiskprodukter och nya produktionsmetoder
  • Påskynda kommersialiseringen av fiskens värdefraktioner
  • Utveckling av nätverkssamarbete

Mer info om programmet

Direkt till utvecklingsplanen

ÄR DU VÅR NYA PARTNER ELLER HAR DU EN IDÉ?

Nu har ni möjlighet att lämna in era idéer eller ansökan till oss. Vi har 350 000 euro att dela ut och vi vill ha din ansökan senast 15.4.2025. BP 3.0-styrgruppen kommer att besluta på sitt möte den 13.5.2025 vilka som kommer att vara med och utveckla fisksektorn. Vi förutsätter att era ansökningar är väl genomtänkta och budgeten lämplig, vi letar efter flera projektidéer. Vi förbehåller oss rätten att inte tilldela alla resurser ifall inte lämpliga ansökningar erhålles.

Vi letar särskilt efter idéer och ansökningar som stöder följande åtgärder:

  • Förbättra fiskkvaliteten i hela värdekedjan
  • Främjande av utveckling av fiskprodukter och nya produktionsmetoder
  • Påskynda kommersialiseringen av fiskens värdefraktioner

Din ansökan och sammanfattade idé får vara max 6 powerpoitsidor och urvalskriterierna är:

1. Stöder arbetet målen i utvecklingsplanen för BP 3.0 och EHFVF?
2. Har arbetet nyhetsvärde?
3. Får arbetet genomslagskraft?
4. Är genomförandeplanen trovärdig (genomförare, resurser, kompetens, tidsplan)?
5. Är budgeten (per utgiftstyp, årligen, per partner) trovärdig?
6. Är korsutredningen tillräcklig (granskning av arbetet ur olika perspektiv)?
7. Stöder kommunikationen och rapporteringen möjligheten att uppnå genomslagskraft?

Skicka din ansökan inom ansökningstiden (DL 15.4.2025) till Marina Nyqvist, marina.nyqvist@fishpoint.net. Frågor kan också ställas till Marina Nyqvist, 050-5272314

Innovationer genom samarbete – storspiggen under forskningens lupp

Den finländska fiskeriforskningen då det gäller produktutveckling har fått en stabil grund genom Blue Products-programmet. Åbo universitet, Teknologiska forskningscentralen VTT Oy och Naturresursinstitutet (Luke) har samarbetat nära inom programmet i över åtta år. Tidigare fanns det inget liknande omfattande samarbete, trots att varje partner bedrev sin egen forskning inom fiskerirelaterade ämnen.

– Samarbetet har utvecklats till att bli tvärvetenskapligt, och forskningen kombinerar parternas styrkor, säger Tanja Seppälä, forskardoktor vid Åbo universitet och medlem i forskargruppen.

Forskningsämnena väljs utifrån fiskerinäringens behov.

– Vi lyssnar på företagarnas intressen och behov, vilket hjälper oss att rikta forskningen mot konkreta utmaningar, berättar forskaren Heikki Aisala från VTT.

Exempelvis kom idén att forska om storspiggen från den inhemska fiskerisektorn, där det fanns intresse för fiske av spigg, användning och förädling. Utvecklingen av forskning på spiggen är ett bra exempel på smidigt samarbete mellan fiskeleader, fiskeföretag – särskilt Selkämeren Jää och Salmonfarm – samt forskningsorganisationer.

– Storspiggen är särskilt intressant på grund av att den innehåller mycket olja, som kunde användas i foder eller som kosttillskott. Spiggen erbjuder också en ny råvarukälla som inte har använts på årtionden, förklarar Kaisu Honkapää, forskare vid VTT.

När ett forskningsobjekt, såsom storspiggen, har identifierats, fastställs metoderna för råvarubehandling och uppgifterna fördelas mellan de olika partnerna. VTT ansvarar för fraktionstillverkningen och undersöker produkternas mikrobiologiska och sensoriska kvalitet. Åbo universitet specialiserar sig på att mäta olje- och fiskkvalitet ur kemiska och sensoriska perspektiv. Luke fokuserar på att studera proteinfraktionen samt att bedöma dess användbarhet och vidareförädlingsmöjligheter i jämförelse med traditionella råvaror.

Enligt forskarna kunde utnyttjandet av spiggen minska importen av utländska råvaror och stärka den inhemska fiskerinäringen. Den primära innovationen som planeras är en högkvalitativ olja som produceras med moderna produktionsprocesser. Målet är också att undersöka hur proteinfraktionen kan utnyttjas.

– På lång sikt är målet att använda alla fraktioner av fisken. Detta uppnås genom att utnyttja olika processer och därmed skapa olika produkter, beskriver forskarna.

Forskningen om spiggen inleddes i slutet av 2024, och de första resultaten förväntas redan våren 2025.

Text: Bertills & Jung, Marina Nyqvist

Bild: Eero Päiväkumpu, VTT

Artikeln är tagen ur innovationsprogrammens första gemensamma nyhetsbrev.

Material från webbinariet ”Hur ökar vi användningen av inhemsk fisk i storkök?” har publicerats

Material från webbinariet ”Hur ökar vi användningen av inhemsk fisk i storkök?” har publicerats. Under webbinariet fick vi ta del av intressanta presentationer t.ex. om fisken i de nya näringsrekommendationerna, representanter för några skolkök berättade hur de använder fisk samt hörde vi exempel på fiskprodukter som företag erbjuder storkök.

Inspelning av webbinariet hittar du här.

Presentationer:

Lagerblad Foods

Mikaelskolan i Ekenäs

Programmet för främjande av inhemsk fisk – ökad användning av fisk gagnar ekonomin, hälsan och miljön, Auli Väänänen, jord- och skogsbruksministeriet

Små fiskar övertar storkök, Marthaförbundet

Fisken i de nya näringsrekommendationerna, Folkhälsan

Hätälä

WEBBINARIUM: Öka utbudet av inhemsk fisk i storkök – del 2

Vad? I webbinarieserien Öka utbudet av inhemsk fisk i storkök (Lisää kotimaista
kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan) ordnas ett svenskspråkigt webbinarium i oktober.
Serien startade våren 2024 och syftet är att öka kunskapen om inhemsk fisk och
fiskprodukter som är lämpliga för storkök, samt att ta fram inhemska fiskrecept för
användning i dessa kök.

När?
Onsdagen den 30 oktober kl. 13.30–15.30

För vem?
Webbinariet riktas till företag inom fiskesektorn och storkök.

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ WEBBINARIELÄNKEN TILL DIN E-POST

Preliminärt program (ungefärliga tider)

Hur ökar vi användningen av inhemsk fisk i storköken?

Moderator: Marina Nyqvist, Österbottens Fiskarförbund

Välkomstord (13.30)

Visioner för fisken (13.35-14.00)

  • Finlands program för främjande av inhemsk fisk – Auli Väänänen, jord- och skogsbruksministeriet
  • Fisken i de nya näringsrekommendationerna – Susanna Strandback, Folkhälsans förbund

Runt samma bord – receptutveckling i samarbete (14.00-14.15)

  • Små fiskar övertar storkök – Sandra Mellberg, Marthaförbundet, Harriet Strandvik, Mathantverkare på Åland

Hur används inhemsk fisk i skolkök idag? Fördelar och utmaningar (14.15-14.40)

  • Elevernas favorit – hur Petalax högstadium jobbar med lokala råvaror och fisk, husmor Ann-Helene Ståhl, Malax kommun
  • En Östersjövänlig diet – Sofia Graeffe & Eva Mollgren, Mikaelskolan
  • Representant för storkök (talare, organisation och rubrik bekräftas senare)

Företag presenterar produkter för storkök (14.40-15.00)

  • Lagerblad Foods Oy
  • Maivakka Oy
  • Fler företag bekräftas senare

Diskussion: Hur kopplar vi storkökens behov till produktutveckling? (15.00-15.30)
Hur kopplar vi samman storkökens behov och företagarnas produktutveckling? Behövs bättre samarbete för att nå målen i Finlands program för främjande av inhemsk fisk?