Teman i EHFVF:s tidsbegränsade ansökningsförfaranden är bl.a. fiskeriutbildning och fiskarnas välbefinnande

I Finlands program i Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden har utlysts tidsbegränsade ansökningsförfaranden för sex åtgärder. Finansiering kan sökas för allmännyttiga utvecklingsprojekt inom kommersiellt fiske, vattenbruk och fiskförädling, utveckling av utbildningen inom fiskeri, forsknings- och utvecklingsprojekt för miljö och fiskeresurser samt fiskeriekonomiska restaureringar.

Jord- och skogsbruksministeriet har utlyst tidsbegränsade ansökningsförfaranden i Finlands program i Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF). Finansiering kan sökas för allmännyttiga utvecklingsprojekt som gäller fiskeri, vattenbruk och fiskförädling, utveckling av utbildningen inom fiskeri samt miljöprojekt.

Teman vid utveckling av näringar bl.a. energiomställning och fiskarnas välbefinnande

Vid det tidsbegränsade ansökningsförfarandet för kommersiellt fiske kan finansieras allmännyttiga forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt som gäller energiomställningen inom fiskeri. Med energiomställning avses övergång till klimatvänligare energilösningar. Vid fiske behövs metoder för att i synnerhet minska fiskefartygens energiförbrukning och införa lösningar som gäller ren energi. Vid ansökningsförfarandet kan i understöd beviljas sammanlagt högst 500 000 euro.

Vid det tidsbegränsade ansökningsförfarandet för vattenbruk kan finansieras allmännyttiga FUI-projekt. Ansökningsförfarandet har två teman, innovationer för vattenbruk och förbättrande av fiskarnas välbefinnande. Vid ansökningsförfarandet kan i understöd beviljas sammanlagt högst 500 000 euro varav minst 200 000 euro har reserverats för temat välbefinnande.

Vid det tidsbegränsade ansökningsförfarandet för fiskförädling finansieras allmännyttiga FUI-projekt för förädling sammanlagt högst med 300 000 euro.

Egen projektutlysning för fiskeriutbildning

Vid det tidsbegränsade ansökningsförfarandet för främjande av efterfrågan är temat fiskeriutbildning. Jord- och skogsbruksministeriet beställde tidigare av utredare Susanna Kumpulainen en utredning om utbildningen inom fiskeri och dess utvecklingsbehov (Kalatalouden koulutuksen tulevaisuuden kehittämistarpeet, maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 2024:18). Ansökningsförfarandet syftar till att i synnerhet främja de utvecklingsbehov och -förslag som identifierats i utredningen.

Utlysningen är avsedd för allmännyttiga aktörer. Finansiering kan beviljas sammanlagt högst 300 000 euro.

Finansiering för miljöprojekt och restaureringar inom fiskeri

Ett kombinerat ansökningsförfarande som omfattar två åtgärder har utlysts i fråga om miljöprojekt: forsknings- och utvecklingsprojekt för miljö och fiskeresurser samt fiskeriekonomiska restaureringar. Syftet är att stödja allmännyttiga projekt som främjar förbättrandet av tillståndet för fiskeresurser och skyddet och restaureringen av fiskarnas livsmiljö samt projekt som tar fram nya finansierings- och handlingssätt för att genomföra restaureringsprojekt.

Vid ansökningsförfarandena kan i understöd beviljas sammanlagt högst 600 000 euro.

Den sista ansökningsdagen för alla sex ansökningsförfaranden är 5.5.2025. Ansökningarna ska lämnas in i Hyrrä-systemet.

Beslut om att utlysa ansökningsförfaranden:

Kommersielt fiske (energiomställningen inom fiskeri) (på finska)

Vattenbruk (innovationer för vattenbruk och förbättrande av fiskarnas välbefinnande) (på finska)

Fiskförädling (allmännyttiga FUI-projekt) (på finska)

Fiskeriutblidning (på finska)

Forsknings- och utvecklingsprojekt för miljö och fiskeresurser samt fiskeriekonomiska restaureringar (på finska)

Mer information: Minna Uusimäki, specialsakkunnig, tfn 0295 162 284, fornamn.efternamn@gov.fi

Förslaget om nya finansieringsinstrument för att underlätta möjligheten att få lån inom fiskerinäringen på remiss

Det föreslås att man inom ramen för Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden tar i bruk ett garantiinstrument som gör det lättare för företag att få lån. Avsikten är att man ur fonden kan bevilja små och medelstora företag i fiskerinäringen säkerhet för lån för att finansiera företagens investeringar och driftskapital. Remissbehandlingen pågår till den 5 maj 2025.

Inom ramen för Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens (EHFVF) program för Finland föreslås det att ett nytt finansieringsinstrument införs. Genom finansieringsinstrumentet kan små och medelstora fiskeriföretag beviljas säkerheter för lån som tas upp för investeringar och driftskapital. 

Med säkerheterna stöds företagens möjligheter att få lån på den privata marknaden. Många företag inom fiskerinäringen har haft svårigheter att få lån särskilt på grund av avsaknaden av tillräckliga säkerheter. I synnerhet för nya företagare har det varit svårt att ställa tillräckliga säkerheter.

Det ska också vara möjligt att kombinera säkerheter med stöd som beviljas i form av understöd, förutsatt att stödets maximibelopp inte överskrids. Ett företag kan alltså för samma investering få både investeringsstöd och säkerhet från EHFVF, om företaget behöver lånefinansiering för investeringens självfinansieringsandel. 

Beloppet av säkerheten får uppgå till högst 50 procent av beloppet av ett lån som beviljats för godtagbara kostnader, dock till högst 500 000 euro. I fråga om fiskare som inleder sin verksamhet får beloppet av säkerheten dock uppgå till högst 75 procent av beloppet av det lån som beviljats för godtagbara kostnader, dock till högst 500 000 euro. Lånetiden föreslås vara högst tio år. 

Jord- och skogsbruksministeriet fastställer senare det totala beloppet av finansiering som anvisas för finansieringsinstrumentet. Säkerhet för lån söks hos närings-, trafik- och miljöcentralen. 

Införandet av finansieringsinstrumenten kräver ändringar i den lag och statsrådsförordning som gäller EHFVF:s program för Finland. Jord- och skogsbruksministeriet begär utlåtanden om de föreslagna ändringarna senast den 5 maj 2025. 

Bilagor:
Begäran om utlåtande och utkastet till regeringens proposition finns i Hankeikkuna

Mer information från jord- och skogsbruksministeriet: 
Saana Tarhanen, specialsakkunnig, tfn 0295 162 036, fornamn.efternamn@gov.fi
Timo Halonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 411, fornamn.efternamn@gov.fi
Antony Starr, specialsakkunnig, tfn 0295 162 106, fornamn.efternamn@gov.fi
Minna Uusimäki, specialsakkunnig, tfn 0295 162 284, fornamn.efternamn@gov.fi

Blue Products 3.0 partner- och idésökning

BP 3.0 inledande åtgärder

  • Vi kartlade de viktigaste företagens nuvarande utvecklings- och forskningsbehov genom personliga intervjuer.
  • Vi kartlade behovet av att förbättra kvaliteten på råvarorna
  • Vi började kartlägga nya processmetoder i syfte att öka effektiviteten i processerna inom fisksektorn samt produkternas kvalitet och hållbarhet
  • Vidareutveckling av processmetoder för att förbättra egenskaperna hos värdefraktioner

Programmets prioriteringar

  • Förbättra fiskkvaliteten i hela värdekedjan
  • Främjande av utveckling av fiskprodukter och nya produktionsmetoder
  • Påskynda kommersialiseringen av fiskens värdefraktioner
  • Utveckling av nätverkssamarbete

Mer info om programmet

Direkt till utvecklingsplanen

ÄR DU VÅR NYA PARTNER ELLER HAR DU EN IDÉ?

Nu har ni möjlighet att lämna in era idéer eller ansökan till oss. Vi har 350 000 euro att dela ut och vi vill ha din ansökan senast 15.4.2025. BP 3.0-styrgruppen kommer att besluta på sitt möte den 13.5.2025 vilka som kommer att vara med och utveckla fisksektorn. Vi förutsätter att era ansökningar är väl genomtänkta och budgeten lämplig, vi letar efter flera projektidéer. Vi förbehåller oss rätten att inte tilldela alla resurser ifall inte lämpliga ansökningar erhålles.

Vi letar särskilt efter idéer och ansökningar som stöder följande åtgärder:

  • Förbättra fiskkvaliteten i hela värdekedjan
  • Främjande av utveckling av fiskprodukter och nya produktionsmetoder
  • Påskynda kommersialiseringen av fiskens värdefraktioner

Din ansökan och sammanfattade idé får vara max 6 powerpoitsidor och urvalskriterierna är:

1. Stöder arbetet målen i utvecklingsplanen för BP 3.0 och EHFVF?
2. Har arbetet nyhetsvärde?
3. Får arbetet genomslagskraft?
4. Är genomförandeplanen trovärdig (genomförare, resurser, kompetens, tidsplan)?
5. Är budgeten (per utgiftstyp, årligen, per partner) trovärdig?
6. Är korsutredningen tillräcklig (granskning av arbetet ur olika perspektiv)?
7. Stöder kommunikationen och rapporteringen möjligheten att uppnå genomslagskraft?

Skicka din ansökan inom ansökningstiden (DL 15.4.2025) till Marina Nyqvist, marina.nyqvist@fishpoint.net. Frågor kan också ställas till Marina Nyqvist, 050-5272314

Innovationer genom samarbete – storspiggen under forskningens lupp

Den finländska fiskeriforskningen då det gäller produktutveckling har fått en stabil grund genom Blue Products-programmet. Åbo universitet, Teknologiska forskningscentralen VTT Oy och Naturresursinstitutet (Luke) har samarbetat nära inom programmet i över åtta år. Tidigare fanns det inget liknande omfattande samarbete, trots att varje partner bedrev sin egen forskning inom fiskerirelaterade ämnen.

– Samarbetet har utvecklats till att bli tvärvetenskapligt, och forskningen kombinerar parternas styrkor, säger Tanja Seppälä, forskardoktor vid Åbo universitet och medlem i forskargruppen.

Forskningsämnena väljs utifrån fiskerinäringens behov.

– Vi lyssnar på företagarnas intressen och behov, vilket hjälper oss att rikta forskningen mot konkreta utmaningar, berättar forskaren Heikki Aisala från VTT.

Exempelvis kom idén att forska om storspiggen från den inhemska fiskerisektorn, där det fanns intresse för fiske av spigg, användning och förädling. Utvecklingen av forskning på spiggen är ett bra exempel på smidigt samarbete mellan fiskeleader, fiskeföretag – särskilt Selkämeren Jää och Salmonfarm – samt forskningsorganisationer.

– Storspiggen är särskilt intressant på grund av att den innehåller mycket olja, som kunde användas i foder eller som kosttillskott. Spiggen erbjuder också en ny råvarukälla som inte har använts på årtionden, förklarar Kaisu Honkapää, forskare vid VTT.

När ett forskningsobjekt, såsom storspiggen, har identifierats, fastställs metoderna för råvarubehandling och uppgifterna fördelas mellan de olika partnerna. VTT ansvarar för fraktionstillverkningen och undersöker produkternas mikrobiologiska och sensoriska kvalitet. Åbo universitet specialiserar sig på att mäta olje- och fiskkvalitet ur kemiska och sensoriska perspektiv. Luke fokuserar på att studera proteinfraktionen samt att bedöma dess användbarhet och vidareförädlingsmöjligheter i jämförelse med traditionella råvaror.

Enligt forskarna kunde utnyttjandet av spiggen minska importen av utländska råvaror och stärka den inhemska fiskerinäringen. Den primära innovationen som planeras är en högkvalitativ olja som produceras med moderna produktionsprocesser. Målet är också att undersöka hur proteinfraktionen kan utnyttjas.

– På lång sikt är målet att använda alla fraktioner av fisken. Detta uppnås genom att utnyttja olika processer och därmed skapa olika produkter, beskriver forskarna.

Forskningen om spiggen inleddes i slutet av 2024, och de första resultaten förväntas redan våren 2025.

Text: Bertills & Jung, Marina Nyqvist

Bild: Eero Päiväkumpu, VTT

Artikeln är tagen ur innovationsprogrammens första gemensamma nyhetsbrev.

EHFVF:s nya sedelmodell på remiss

I fortsättningen är det möjligt för Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden att bevilja stöd för sedlar för innovationer inom fiskerinäringen, försöks- och startsedlar för nya fiskare och miljörestaureringssedlar. Utlåtanden om förslaget kan lämnas in fram till den 26 mars.

Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden kan i framtiden bevilja stöd genom så kallad sedelmodell. Bestämmelser om ändringen utfärdas genom förordning av statsrådet.

Förslagen innehåller fyra nya former av stöd. En innovationssedel på högst 5 000 euro kan användas för små upphandlingar av experttjänster eller för förvärv av kompetens för att utveckla företagsamheten inom fiskerinäringen.

En försökssedel på 5 000 euro för företagsverksamhet inom fiske gör det möjligt att pröva kommersiellt småskaligt fiske och en startsedel på 7 500 euro gör det möjligt att inleda företagsverksamhet i egentlig mening. Stödet kan användas till exempel för hyror, små upphandlingar och förvärv av kompetens.  

Som fjärde nya stödform införs en restaureringssedel som beviljas för miljörestaurering inom fiskerinäringen och som kan användas för att planera och genomföra restaureringar.

Utlåtanden kan lämnas in fram till den 26 mars 2025 på webbplatsen utlåtande.fi eller skickas per e-post till kirjaamo.mmm@gov.fi.

Begäran om utlåtande på utlåtande.fi

EU-pengar ger fart åt utvecklingen av den finländska fiskerinäringen – bättre konkurrenskraft och hållbarhet med hjälp av EHFF-finansieringen

Europeiska havs- och fiskerifonden har beviljat finansiering för många olika ändamål, bland annat för fiskeriföretagens investeringar, allmännyttiga forsknings- och utvecklingsprojekt, lokalt ledd utveckling, havspolitik och myndighetsåtgärder. Investeringsprojekten har omfattat bland annat innovationsprogram, projekt för utbildning av fiskare, stora vattenbruksanläggningar och fiskmjölsfabriker värda miljontals euro och små investeringar i fångstredskap.  

Cirka 3 300 projekt och 140 miljoner euro i offentlig finansiering

Målet för EHFF:s operativa program för Finland har varit att stödja fiskerinäringens konkurrenskraft, förnyelse, hållbarhet och en effektiv förvaltning. EHFF-programmet har på många olika sätt stött investerings- och utvecklingsprojekt inom fiske, vattenbruk, fiskförädling och fiskhandel samt miljöåtgärder inom fiskerinäringen, lokalt ledd utveckling, havspolitik och myndighetsåtgärder.

Allt som allt har omkring 3 300 projekt fått finansiering från programmet. Den offentliga finansieringen uppgick till cirka 140 miljoner euro och de privata medlen till mer än 90 miljoner euro. Europeiska havs- och fiskerifondens finansiering har också mobiliserat stora summor privat finansiering i synnerhet inom vattenbruket och fiskförädlingen.

Investeringar i fiskerinäringen och innovationer som gagnar företag

De viktigaste resultaten av finansieringen var helheten av innovationsprogram och de åtskilliga investeringsprojekten inom fiske, vattenbruk och fiskförädling. Syftet med innovationsprogrammen har varit att i samarbete mellan den offentliga och den privata sektorn lösa de utmaningar näringen står inför och skapa möjligheter för ny slags affärsverksamhet. Miljöprogrammet för fiskerinäringen har fokuserat på att förbättra fiskresursernas livskraft.

”I innovationsprogrammen för fiskerinäringen har skapats strukturer för samarbete mellan den offentliga sektorn och företagen.Programmen har gett konkreta resultat som varit till stor nytta för företagen i branschen, bland annat i form av sälskrämmor som skyddar kustfisket.Ny och innovativ teknik som tagits fram i programmen har blivit framgångsrik ny företagsverksamhet, vilket vi kan se bland annat av Hailias så kallade pulled fisk och PaRAS-tekniken för odling i cirkulerande vatten inom vattenbruket”, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

Finansiering har beviljats för såväl små som stora investeringsprojekt. Till exempel de fiskmjölsfabriker som anlagts med hjälp av EHFF-finansieringen har förbättrat lönsamheten inom strömmingsfisket.  Vattenbruksanläggningar med cirkulerande vatten har också varit stora investeringar. Inom fisket och fiskförädlingen har man satsat på att öka användningen av underutnyttjad inhemsk fisk. Också fiskehamnar har utvecklats vid både kusten och insjöarna runt om i Finland. Fiskets kontinuitet och miljövänlighet har tryggats genom stöd till flera små investeringar, bland annat i sälsäkra fångstredskap, utsläppssnåla utombordsmotorer och fiskhanteringslokaler. Syftet med projekten som handlat om lokalt ledd utveckling har varit bland annat att hjälpa nya fiskare att etablera sig i branschen med hjälp av en modell för lärande i arbete.

De sista projekten under EHFF:s programperiod avslutades 2023. Finland har använt den beviljade EU-finansieringen fullt ut. Finansieringen av fiskerinäringen fortsätter inom ramen för Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens program för Finland 2021–2027.

EHFF i korthet:

Europeiska havs- och fiskerifondens operativa program för Finland 2014–2020

Cirka 3 300 finansierade projekt

Offentligt stöd: omkring 146 miljoner euro som består av EU-finansiering, nationell medfinansiering och kommunal finansiering

Genom projekten mobiliserad privat finansiering: cirka 90 miljoner euro

Planen för de tidsbundna ansökningsomgångarna har uppdaterats

Planen som gäller den Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens (EHFVF) tidsbundna ansökningsomgångar och tidpunkten för när dessa inleds har uppdaterats. Till följande inleds ansökningsomgångar för beståndsvårdande restaurering samt allmännyttiga forsknings- och utvecklingsprojekt. Planen uppdateras nästa gång i maj 2025.

I planen för de tidsbundna ansökningsomgångarna finns information om EHFVF:s ansökningsförfaranden och när ansökningsomgångarna inleds. Fortlöpande ansökningar är bland annat investeringar inom fiskerinäringen, projekt för utveckling av företag samt byte av motorer och förbättring av energieffektiviteten. Ansökningsomgångar som öppnas våren 2025 är forsknings- och utvecklingsprojekt som gäller kommersiellt fiske, vattenbruk och förädling av fisk, forsknings- och utvecklingsprojekt för miljön och fiskresurserna samt beståndsvårdande restaurering. Planen är att inleda ansökan om ersättning för skador som orsakas av sälar sommaren 2025.

Planen uppdateras tre gånger om året och nästa uppdatering görs i maj 2025. Den uppdaterade planen hittar du här.

De aktörsspecifika fiskekvoterna för år 2025 samt de icke-överlåtbara nyttjanderätterna kan ansökas från NTM-centralen till den 13 december 2024

NTM-centralen öppnar ansökningen för 2025 års aktörsspecifika fiskekvoter och icke-överlåtbara
nyttjanderätter under tiden 1.11. – 13.12.2024 klo 16:15.

Kvotsansökan

Ansökning av kvot är möjligt endast till de som har nyttjanderätt.

Elektronisk kvotansökningsblankett skickas åt innehavarna av nyttjanderätter per e-post.

Till de innehavare av överlåtbara nyttjanderätter som inte har meddelat sin e-postadress till NTM-centralen, skickas ansökningsblanketten per brev.


Det är mycket viktigt att ansökningstiden efterföljs och att kvotavgiften för år 2024 är erlagd inom utsatt tid.

NTM-centralen fattar beslut om trålfiskets kvoter för år 2025 före årsskiftet och strömmingsryssje- och
laxfiskets motsvarande kvotbeslut fattas under början av året 2025.

Ansökan om icke-överlåtbara nyttjanderätter och kvoter på grund av det

Ansökan om icke-överlåtbara nyttjanderätter gäller endast kommersiella fiskare i grupp I som inleder sin
verksamhet och har en registrerad fiskebåt. Ansökan om aktörsspecifik fiskekvot för år 2025 som gäller ickeöverlåtbar nyttjanderätt görs med samma blankett som icke-överlåtbar nyttjanderätt söks med.


Mängderna som kan delas ut som icke-överlåtbara nyttjanderätter är följande:

  • Strömming / Bottenviken / 30/31: 2,674 ‰
  • Strömming / Östersjöns huvudbassäng samt Finska viken / 3D-R30: 20,581 ‰
  • Lax / Finska viken / 3D32: 28,000 ‰

Ansökningsblanketten kan vid behov begäras av Egentliga Finlands NTM-central.


Ansökningsblanketterna sänds i elektronisk form till adressen: registratur.egentligafinland@ntm-centralen.fi eller per post till adressen: Egentliga Finlands NTM-central, PB 236, 20101 ÅBO, senast den 13.12.2024 före klockan 16:15.


Blanketter och tilläggsuppgifter:
Fiskerimästare Veera Salmi, tel. +358 295 022 541 veera.salmi@ely-keskus.fi
Fiskerimästare Sofia Pettersen, tel. +358 295 022 178 sofia.pettersen@ely-keskus.f

Beslut: Tidsfrist för ansökan om aktörsspecifika fiskekvoter som delas på
basen av överlåtbara och icke-överlåtbara nyttjanderätter, samt
tidsfrist för ansökan om icke-överlåtbar nyttjanderätt och
fiskekvoter på basen av dessa

Material från webbinariet ”Hur ökar vi användningen av inhemsk fisk i storkök?” har publicerats

Material från webbinariet ”Hur ökar vi användningen av inhemsk fisk i storkök?” har publicerats. Under webbinariet fick vi ta del av intressanta presentationer t.ex. om fisken i de nya näringsrekommendationerna, representanter för några skolkök berättade hur de använder fisk samt hörde vi exempel på fiskprodukter som företag erbjuder storkök.

Inspelning av webbinariet hittar du här.

Presentationer:

Lagerblad Foods

Mikaelskolan i Ekenäs

Programmet för främjande av inhemsk fisk – ökad användning av fisk gagnar ekonomin, hälsan och miljön, Auli Väänänen, jord- och skogsbruksministeriet

Små fiskar övertar storkök, Marthaförbundet

Fisken i de nya näringsrekommendationerna, Folkhälsan

Hätälä

WEBBINARIUM: Öka utbudet av inhemsk fisk i storkök – del 2

Vad? I webbinarieserien Öka utbudet av inhemsk fisk i storkök (Lisää kotimaista
kalaa ammattikeittiöiden tarjontaan) ordnas ett svenskspråkigt webbinarium i oktober.
Serien startade våren 2024 och syftet är att öka kunskapen om inhemsk fisk och
fiskprodukter som är lämpliga för storkök, samt att ta fram inhemska fiskrecept för
användning i dessa kök.

När?
Onsdagen den 30 oktober kl. 13.30–15.30

För vem?
Webbinariet riktas till företag inom fiskesektorn och storkök.

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ WEBBINARIELÄNKEN TILL DIN E-POST

Preliminärt program (ungefärliga tider)

Hur ökar vi användningen av inhemsk fisk i storköken?

Moderator: Marina Nyqvist, Österbottens Fiskarförbund

Välkomstord (13.30)

Visioner för fisken (13.35-14.00)

  • Finlands program för främjande av inhemsk fisk – Auli Väänänen, jord- och skogsbruksministeriet
  • Fisken i de nya näringsrekommendationerna – Susanna Strandback, Folkhälsans förbund

Runt samma bord – receptutveckling i samarbete (14.00-14.15)

  • Små fiskar övertar storkök – Sandra Mellberg, Marthaförbundet, Harriet Strandvik, Mathantverkare på Åland

Hur används inhemsk fisk i skolkök idag? Fördelar och utmaningar (14.15-14.40)

  • Elevernas favorit – hur Petalax högstadium jobbar med lokala råvaror och fisk, husmor Ann-Helene Ståhl, Malax kommun
  • En Östersjövänlig diet – Sofia Graeffe & Eva Mollgren, Mikaelskolan
  • Representant för storkök (talare, organisation och rubrik bekräftas senare)

Företag presenterar produkter för storkök (14.40-15.00)

  • Lagerblad Foods Oy
  • Maivakka Oy
  • Fler företag bekräftas senare

Diskussion: Hur kopplar vi storkökens behov till produktutveckling? (15.00-15.30)
Hur kopplar vi samman storkökens behov och företagarnas produktutveckling? Behövs bättre samarbete för att nå målen i Finlands program för främjande av inhemsk fisk?

Blogg: CATCH – elektroniskt fångstintygsystem

Som en del av förordningen om ändring av kontrollsystemet för den gemensamma fiskeripolitiken som antogs förra året godkändes också obligatorisk användning av det nya elektroniska CATCH-systemet från och med 2026. Systemet används för att lämna in fångstintyg som intygar lagligheten hos fiskeriprodukter som importeras från länder utanför EU till det EU-medlemsland dit produkterna först importeras. Systemet kan också användas för fångstintyg som utfärdas av medlemsländerna för export.

Fångstcertifieringssystemet infördes i EU 2010 för att säkerställa att fiskeriprodukter från olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU-fiske) inte släpps ut på EU:s marknad. Detta system är en del av EU:s politik för att främja uppnåendet av FN:s mål för hållbar utveckling (SDG). SDG:s mål nr 14 är att bevara och främja en hållbar användning av haven och de marina resurserna.

Fångstintyget är utfärdat av myndigheterna i den stat vars flagg det fartyg som fiskar har fångat de fiskar som ska importeras. Från och med 2026 ska alla fångstintyg lämnas in i ett elektroniskt system. Hittills har Finland haft ett eget elektroniskt system, men användningen av det upphör när EU:s CATCH-system blir obligatoriskt. Samtidigt upphör möjligheten att skicka fångstintygen på papper eller per e-post.

Det förberedande arbetet i medlemsstaterna under perioden 2024–2025 är av avgörande betydelse för att säkerställa att alla aktörer och myndigheter är medvetna om systemet och redo att använda det inom utsatt tid.

CATCH är alltså ett EU-omfattande informationssystem i realtid som administrerar all information och alla dokument som hänför sig till EU:s fångstcertifieringssystem. Huvudsyftet med CATCH är att förenkla förfarandena för utfärdande av fångstintyg och att erbjuda ett helt digitaliserat, papperslöst och enhetligt arbetsflöde. CATCH erbjuder också stöd för den riskhantering som tillämpas på medlemsstaternas tillsyn.

Det är önskvärt att CATCH förbättrar samarbetet och samordningen mellan företag och myndigheter och mellan myndigheterna i EU:s medlemsstater. Genom det nya systemet kan man med centraliserad förvaltning bl.a. förhindra att den mängd fisk som anges i fångstintyget överskrids i sådana situationer där samma fångstintyg används för att leverera flera mindre partier fisk till EU-marknaden.

Även om användningen av CATCH endast är obligatorisk för EU-aktörer och medlemsstaternas myndigheter, ger systemet också aktörer och myndigheter i tredjeländer möjlighet att upprätta, validera och överföra fångstintyg och tillhörande dokument direkt i systemet. Systemet finns tillgängligt på alla EU:s officiella språk och på vissa andra språk. Europeiska kommissionen främjar användningen av CATCH tillsammans med aktörer och myndigheter i tredjeländer genom seminarier och utbildning samt genom lösningar för interoperabilitet för de tredjeländer som redan har IT-system för validering av fångstintyg.

I Finland kontrolleras fångstintygen av NTM-centralen i Egentliga Finland, och tullen släpper ut produkterna först efter att NTM-centralen har godkänt dem. CATCH är en del av EU:s TRACES-system, så det torde vara mycket bekant för dem som är vana att använda det systemet.

Konsultativ tjänsteman Harri Kukka, jord- och skogsbruksministeriet

Obs! Denna text har utarbetats för att underlätta förståelsen av författningsändringarna och baserar sig på en preliminär analys av konsekvenserna av ändringarna i EU:s fiskerikontrollförordning och kan inte åberopas i eventuella tolknings- eller konfliktsituationer i anslutning till tillämpningen av författningarna.

Tidsbunden ansökningsomgång för stöd för säljfrämjande åtgärder har inletts

Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF) har öppnat en tidsbunden ansökningsomgång för stöd för säljfrämjande åtgärder. Stöd kan sökas till och med den 1 november 2024. Också planen för fondens kommande utlysningar har uppdaterats.

EHFVF:s stöd för säljfrämjande åtgärder kan sökas från den 10 september till den 1 november 2024. Denna ansökningsomgång är avsedd för allmännyttiga aktörer. Stöd kan beviljas till ett sammanlagt belopp på högst 300 000 euro. Finansiering kan beviljas för allmänna insatser som främjar försäljningen av fisk och för olika innovativa sätt att öka användningen av fisk till exempel i professionella kök. Dessutom kan allmännyttiga projekt för utveckling av kvaliteten och insatser för internationalisering finansieras.

Planen för EHFVF:s kommande utlysningar har uppdaterats. Avsikten är att i början av 2025 inleda tidsbundna ansökningsomgångar för stöd för allmännyttiga projekt inom fiske, vattenbruk och förädling och för miljöprojekt inom fiskerinäringen. Planen uppdateras tre gånger om året.

Beslutet om en tidsbunden ansökningsomgång för stöd för säljfrämjande åtgärder (på finska)

Planen för EHFVF:s kommande utlysningar